Миналогодишният победител в националния конкурс за най-добър урок в музея - Нина Караиванова от ОУ "Екзарх Антим I".

Правителството одобри средства за националните програми „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда”, Ученически олимпиади и състезания” и „Обучение за ИТ умения и кариера”

225 общински училища в цялата страна ще получат финансиране за провеждане на учебни часове в музеи и галерии. 31 от тях са от Пловдив и областта. Част от одобрените проекти предвиждат  срещи на ученици с актьори и музикални дейци. Целта е по-добро усвояване на учебния материал по предмети и теми, свързани с изкуствата. Максималният размер на одобрените училищни проекти е до 2 500 лв.

Правителството одобри отпускане на 516 086 лева по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда”. Средствата са предназначени за входни билети за ученици и придружаващите ги учители за посещение на музей, галерия, театрално представление или концерт, както и за такси за беседи, виртуални турове и видеоуроци в арт институциите. Покриват се и разходи за пътуване с влак или автобус от училището до съответния обект, както и за провеждане на концерти и театрални постановки в учебните заведения.

Кабинетът одобри и отпускането на средства по още две национални програми – „Ученически олимпиади и състезания” и „Обучение за ИТ умения и кариера”. По първата се предоставят 1 950 лева на едно общинско училище. Средствата са предназначени за провеждане на допълнителна работа с ученици с изявени способности и подготовката им за участия в олимпиади. 129 653 лева се осигуряват на четири общински училища по програмата за ИТ умения и кариера. Професионално ИТ обучение ще преминат 115 ученици, а 14 учители ще надградят уменията си за разработване на дигитално съдържание и за работа в дигитална среда.