По български няма максимален резултат, петима ученици имат по 99 точки, сочат данните на Регионалното управление на образованието

31 седмокласници от Пловдивска област имат 100 точки на националното външно оценяване по математика, сочат резултатите на Регионалното управление на образованието. На изпита се явиха 5380 ученици. 13 от пълните отличници са от Математическата гимназия, петима – от ОУ „Княз Александър I”. Трима ученици от СУ „П. Евтимий” са получили максималния брой точки по предмета, по двама – в ОУ „Алеко Константинов”, ОУ „Душо Хаджидеков” и ОУ „Екзарх Антим I”. С по един пълен отличник могат да се похвалят  СУ „Васил Левски” – Карлово, ОУ „Неофит Рилски” – Ягодово, ОУ „Васил Петлешков” и СУ „Константин-Кирил Философ”.

На НВО по български език няма ученик, постигнал 100 точки, но петима имат по 99 и те са от МГ, ОУ „Княз Александър I”, СУ „Константин-Кирил Философ”, ОУ „Алеко Константинов” и СУ „Черноризец Храбър”.

Средният резултат за Пловдивска област по български език е 51.50, докато за страната е 51.06. По математика учениците от региона са постигнали средно 36.70 при 36.33 на национално ниво.

„Резултатите по математика са най-добрите за последните четири години”, обобщи председателят на комисията по организация на националното външно оценяване в Регионалното управление на образованието Рангел Райчев. По български са малко по-ниски. Предходният випуск е изкарал средно 52.66 точки.

Анализите на тестовете по български език показват, че учениците се затрудняват с извличането и обработката на информация от текст. Изпитват затруднения, когато трябва да направят косвен извод. Преобладаващата част не показват овладяване на книжовните езикови норми, считат проверителите. Тазгодишните седмокласници са се затруднили при разпознаване на частите на речта и частите на изречението – умения, които се придобиват и надграждат от начален етап до 7 клас. Проверителите са категорични, че децата не четат художествени произведения, затова се затрудняват да ги разбират и анализират. Доказателство е 25 задача от теста, която изисква съставяне на теза. 47 на сто имат 0 точки на този въпрос, тъй като не са успели да разчетат внушението от “На прощаване”. Що се отнася до преразказа, успяват да предадат съдържанието, но не винаги вярно и подробно. Голяма част изпитват трудност, когато трябва да предадат в последователност съдържанието.

Според анализа на изпитните работи по математика учениците успешно се справят със зависимости в правоъгълен триъгълник, но имат проблем при превръщането на десетичната дроб в обикновена. Една трета са започнали да работят по първите две подусловия на втори модул, но едва 4.5% са стигнали до верния отговор.

Подаването на документи за участие в първо класиране е от 3 до 7 юли. Оценките от свидетелството за основно образование се преобразуват в точки. Шестицата е 50 т., 39 т. съответстват на петица, 26 – на четворката, а тройката е 15.

“Съветваме учениците и родителите да го направят онлайн като използват кода за достъп в служебните бележки. Целта е да няма струпване на хора в училищата центрове”, призова Рангел Райчев. Тази, които ще кандидатстват в професионални паралелки и гимназии, но нямат възможност да сканират медицинското си, могат да го  представят при записване в съответното училище.

Резултатите от първо класиране ще бъдат ясни до 13 юли, а записването на приетите и подаването на документи за участие във втори етап е до 16 юли.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.