Шест пловдивски училища участват всяка седмица в сутрешните занимания на новата инициатива по програма „Пловдив за младите”

SU_Sv.sv_Kiril i Metodii
Над 3000 ученици от шест пловдивски училища участват всяка седмица в сутрешните спортни занимания, включени в новата инициатива по Програма Пловдив за младите. Преди началото на редовните занятия децата се зареждат за час с физически упражнения, които обаче им показват не учителите по физическо, а изявени пловдивски треньори. Всички се включват с желание, а не с досада, показват наблюденията  от проведените близо 50 спортни междучасия от началото на учебната година. Два пъти седмично учениците участват в тренировки по аеробика, зумба, бокс, карате, таекоун до, футбол, волейбол,  да дао, тенис, джудо, художествена гимнастика и различни видове танци, водени от хореографите на ПловдивЪ, The center, Dance to the max и други студиа и клубове. Децата се запознават и с различните йога техники за дишане и релакс, за освобождаване от стреса и психическото натоварване.

В проекта участват, както деца от ОУ “Екзарх Антим I” – училище, което все още няма закрит физкултурен салон, така и ученици от СУ “Черноризец Храбър” – учебното заведение с най-добрата спортна база в града.  До края на месец ноември ще се проведат над 100 спортни междучасия.

OU_EkzarhAntim_I

„Учениците наистина участват с голямо желание, учителите също”, коментира директорът на ОУ “Васил Левски” Гергана Витева. По думите й, въпреки че започват училище рано, децата идват преди 7.30 часа и са готови да спортуват, впечатлени от инструкторите. Учебното заведение има активна страница в социалната мрежа, където предварително се съобщава какво занимание предстои следващата сутрин. След приключване на проекта училището смята да продължи инциативата.

СУ “Св.св.Кирил и Методий” е едно от първите в Пловдив, в които по време на голямото междучасие децата танцуват български народни танци за релакс и настроение.

“Спортно междучасие” е продължение на нашата традиция и заниманията създават много положителни емоции за всички”, категоричен е директорът Таня Николова. Най-активни били децата до седми клас.

„Не” на пасивния начин на живот казват и децата от ОУ „Райна Княгиня”, които масово се включват във всички занимания.

Проектът се реализира от Община Пловдив, Фондация “Заедно”, район “Тракия” и Пловдивския културен институт.

OU_Raina_Knqginia