Учредяването й съвпада с честванията на 65-годишнината на Университета по хранителни технологии. 100-годишен професор, баща на българското шампанско, ще е талисман на юбилейните тържества

 

30 водещи фирми в сферата на хранителната промишленост, туризма и хранителното машиностроене стават част от Бизнес университетска асоциация. Тя се създава по идея на Университета по хранителни технологии, а учредяването й съвпада с 65-годишнината от създаването на висшето училище, обяви ректорът проф. Кольо Динков. Преговорите с компаниите продължили повече от година. Основната цел е да се осигури финансов ресурс за повишаване квалификацията на преподавателите и те да имат възможност да пътуват за обмяна на опит зад градица, да участват в световни изложения, наред с фирмите, за да са в крак с новостите и да запознават с тях студентите. Представителите на бизнеса ще участват в писането на учебните програми и ще съдействат за студентските практики. Членове на Асоциацията ще бъдат включени в комисиите за провеждане на държавните изпити, а дипломните работи ще решават реални проблеми на фирмите, уточни ректорът. Сред компаниите, потвърдили участие, са „Филикон“, „Белла“, „Роза импекс“, „Маджаров“, „Тандем“, „Победа“, Млекокомбинат Хасково, най-голямата мелница в Ловеч и хлебозаводът в Добрич, „Каменица“, „Пампорово“ АД, „Албена“ АД. Покана е отправена и към Съюза за хранителна промишленост.

Годишнината на университета ще бъде отбелязана и с Международна научна конференция, в която ще вземат участие 156 учени от 16 държави. Те ще представят свои разработки и доклади в шест тематични направления.

Тържественият концерт е на 11 октомврни в Дома на културата. Талисман на честванията ще бъде 100-годишният професор Трифон Иванов – бащата на българското шампанско. Негови изобретения са защитени с 6 авторски свидетелства. Автор е на учебника „Технология на виното” в две части, който претърпява 5 издания. Научният труд е единственият български учебник, по който студентите изучават технологията на винопроизводството. За своята преподавателска и научноизследователска дейност и за огромния му принос за развитието на българското винопроизводство Университетът по хранителни технологии му присъжда почетното звание „Доктор хонорис кауза” и почетна грамота за заслуги.

На 12 октомври УХТ ще е домакин на Съвет на ректорите, в който ще участва и министърът на образованието Красимир Вълчев.