Деветокласникът Евгени Кайряков е петкратен носител на голямата награда.

Лауреати от национални и международни конкурси кандидатстват за стипендии пред фондация „Димитър Бербатов”, наградените ще бъдат само 9

За приз се бори и петкратният лауреат на голямата награда Евгени Кайряков

Деветокласникът Евгени Кайряков е петкратен носител на голямата награда.
Деветокласникът Евгени Кайряков е петкратен лауреат на голямата награда.

30 пловдивски таланти ще попаднат в алманаха „Успелите деца на България”, който фондация „Димитър Бербатов” ще издаде за 2106 година. Децата, селектирани в „Клуб 2016”, ще бъдат включени и в изданието, което представя одобрените номинации. Жури от експерти ще прецени кой от всички най-много заслужава да получи награда в областта на изкуството, науката или спорта. В деветото издание на проекта „Успелите деца на България” награди ще бъдат присъдени общо на 9 таланти – по три във всяка област и една за съответната възраст.

30 са одобрените на този етап дарования от Пловдивско. В област „Наука” е номинирана 10-годишната Демира Недева от ОУ „Захари Стоянов”, носител на първа награда от Международната математическа олимпиада на предизвикателството в Сингапур. Тя е трета в света и с най-висок резултат за България в своята възраст. През 2016 година е била наградена на още 17 международни и национални състезания, обявена е за суперзвезда за 3-класници на общонационалния събор „Математически звезди”. За голямата награда ще се бори и 10-годишният Петър Узунов от ОУ „Черноризец Храбър”, който, заедно с Демира, е носител на първа награда от Сингапур. Сред многобройните му отличия за изминалата година е и първото място от националния турнир „Иван Салабашев” сред четвъртокласниците.

Сред фаворитите в областта на математиката е още един пловдивчанин – 15-годишният Евгени Кайряков, който в момента учи в Софийската математическа гимназия. Деветокласникът е златен медалист от Младежката балканска олимпиада и от Международното отборно състезание по математика в Южна Корея. Има първи места от Националната олимпиада по математика, Националните пролетни математически състезания, Националния зимен математически турнир. Математическият гений е петкратен лауреат на голямата награда на фондация „Димитър Бербатов”.

19-годишният Кристиян Георгиев от Математическата гимназия в Пловдив също претендира за награда със златния си медал от Международната олимпиада по математическа лингвистика и сребърните медали от Традиционната руска олимпиада и Националната олимпиада по математическа лингвистика.

С поетически талант ще се борят за награда ученици от ОУ „Стоян Михайловски”. Това са 11-годишните Борислав Стефанов, Християна Баирска, Евангелия Христева и 6-класничката Илияна Минчева.

Множество номинации има и за талантите на пловдивския „Арт войс център” с ръководител Румяна Иванова, чиито възпитаници печелят национални и международни конкурси по поп пеене. Първата номинация е за вокална група „Магия джуниър”, в която влизат 10-годишните Аглая Канева, Валерия Найденова, Венера Куцарова, Виктория Димова, Лидия Ганева и Рая Бресковска. Момичетата са носители на първи места от международни и национални конкурси. Сред певците на „Арт войс център”, чиито номинации са одобрени, са  12-годишният Валентин Илиев от СУ „Симеон Велики”, 14-годишната Валентина Никова от ЕГ „Иван Вазов”, 13-годишната Елеонора Иванова от ОУ „Княз Александър”, 12-годишната Даниела Пирянкова от Хисар, 8-класничката от Търговската гимназия Никол Канева, както и дуетът Ива Ичевска и Кристиян Павлов. Ива, която е в 5 клас на ОУ „Райна Княгиня”, има и отделна номинация за математически талант.

9-годишният Павел Димитров от ОУ „Димитър Талев” е в списъка на одобрените номинации с първите си награди от конкурси за народно пеене. Той е солист на формация за автентичен фолклор „Куклици” и е член на „Клуб 2015” на фондация „Димитър Бербатов”. 4-класничката Мария Паскалева от СУ „Константин Кирил Философ” също се състезава за отличие с таланта си на народна певица.

Талантите от НУМТИ „Добрин Петков”, одобрени в „Клуб 2016”, са 15-годишната Ивана Муцкова – поп и джаз, певицата Мартина Жекова, 16-годишната Виктория Илиева (танцьор в „Ера денс къмпани”) . Камелия Ламбова от Стамболийски е изявена в областта на танцовото изкуство.

Секстет “Бамбини”, в който участват таланти от НУМТИ и СУ “Константин Кирил Философ”, претендира за награда с първи места от национални конкурси. Сред номинираните певци са също Мария Чолакова и Тедора Филчева, дует Борислава и Наталия Петрови от Хисар. От Хисар е и певицата Василена Конзова, която за трета година е в клуба на успелите. 6-класничката Диана Димитрова от пловдивското ОУ “Антим I”.

Виктория Главчева от ЕГ “Иван Вазов” е член на клуба на успелите деца от 2012 година. Сега отново попада в списъка на одобрените номинации с Гран при от Международния фестивал за мулти изкуства във Финландия, първо място от международния фестивал за детска песен и танц “Конин” в Полша и още куп национални отличия.

С нетрадиционен талант и в очакване да бъде отличена се представя 11-годишната Вяра Атанасова от ОУ “Яне Сандански”. Момичето има второ място от Националното ученическо състезание по авиомоделизъм и две трети места от национален турнир и национално първенство по авиомоделизъм.

10 февруари е крайният срок за номинациите.

6 КОМЕНТАРА

  1. Интересно Виктория Главчева от ЕГ „Иван Вазов” ,която е за пета поредна година във Фондацията и имаше изключително силна година от КОЙ ГРАД Е, че не намери място в публикацията?

  2. Ne e li redno da si proverqvate informaciqta predi da publikuvate? Ptopuska na Viki Glavcheva e seriozna izdunka….. 🙁

  3. Клуб 2016 е публикуван на следния адрес: http://dberbatov.org/nagradi/club2016
    Един бърз преглед на публикуваните вече номинации и обстоен преглед на настоящата статия показват следното: Липсва Виктория Главчева – за пета поредна година член на Клуба на успелите деца, липсва Мартина Жекова – също възпитаничка на НУМСИ – за втора година член, липсва Василена Конзова – за трета година в Клуба.
    Те не са от Пловдивско? Или четем през ред?

  4. О, бързи сте, добавихте Вики. Хайде сега и другите.

  5. Браво! Евала! Пловдивското дете с Гран при от Международен конкурс- ЕДИНСТВЕНОТО ,го смотахте някъде долу ,в графата” и други” ! А когато спечели във Финландия и Полша,в Италия и Испания ,писахте статии за Виктория- тогава беше пловдивчанка,а сега ?!

  6. Сега…не е от правилната школа/училище/град/друго там нещо

Коментарите са затворени.