Компании от агросектора предложиха стажантски позиции и работни места в Деня на кариерата, демонстрираха селскостопански дрон, който пръска е тори

30 на сто от завършилите Аграрния университет започват работа в семейния бизнес веднага след напускането на аудиториите. Това показват анкетите, които студентите попълват преди дипломирането си. Над 70% от магистрите се реализират по специалността, по която са се обучавали, отчете зам.-ректорът доц. Светла Янчева. Що се отнася до бакалаврите, 60 на сто продължават в магистърска степен или започват работа по професията си.

Компании от агросектора се включиха в днешния Ден на кариерата в унверситета, за да предложат стажантски позиции и работни места. 17 от тях подредиха щандове, на които представиха продукцията си, а останалите 16 фирми презентираха дейността си, за да привлекат интереса на младите кадри.

Конкурс „Амониевият нитрат – два века в услуга на земеделието“ обяви фирма „Евро ферт“. Той е отворен за бакалаври и магистри, които трябва да напишат разработка по темата в срок до 20 май. Победителите ще получат платен стаж в компанията, като ще имат възможност да се запознаят с технологията на работа на торовия производител „Неохим“. Самият той също дава възможност за производствена практика и стажове с минимален срок от два месеца. Студентите ще бъдат обучавани от специалисти, ще получат възнаграждение и евентуален бонус в зависимост от свършената работа, квартира в общежитието на компанията и ежедневен обяд.

Фирма за семена обяви свободни позиции за агрономи, а международна група от компании с 20 години опит в прецизното земеделие – NIK, търси химици, агрономи и маркетингови специалисти. Възможност да започнат работа като консултанти оферира на бъдещите агрономи фирма „Амитица“, която предлага пълната гама от биологични продукти за растителна защита, семена и разсад за зеленчуци, полски култура и цветя, препарати за дезинфекция, извършва почвена диагностика, разработва и внедрява технологии за биологично производство, произвежда собствена биосертифицирана продукция. Към базовата си заплата новопостъпилите могат получат допълнително между 5 и 20% в зависимост от свършената работа.

В рамките на събитието се проведе демонстрация на селскостопански дрон, който покрива площ от над 1300 декара и разполага с радар за избягване на препятствия. Произведената в Китай машина може да поддържа фиксирана височина от земята автоматично, да пръска, тори и сее.

В Деня на кариерата се включиха студенти от международния магистърски курс Еразмус Мундус, както и Еразъм студенти от Испания и Украйна. Четиримата украинци пристигнали дни след старта на военните действия и в момента са настанени в общежитията на Аграрния университет.