Районният съд в Асеновград осъди бившата шефка на Дом „Таню войвода”, която в момента оглавява ОУ „Проф.д-р Асен Златаров”

Районният съд в Асеновград осъди на 3 месеца условно с 3 години изпитателен срок бившия директор на Дома за деца лишени от родителска грижа „Таню войвода”, който в момента е начело на училището в село Боянци. Срещу Весела Симеонова са повдигнати обвинения за противозаконно лишаване от свобода на деца от дома. Три момичета, на 13 и 14 години, се жалваха срещу възпитателите си и директора, които им налагали системен тормоз. Пред съдия малолетните разказали, че са били заключвани в медицинския изолатор в продължение на четири дни.

Присъдата на магистратите подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския окръжен съд.

През декември миналата година Весела Симеонова спечели конкурса за директор на ОУ „Проф.д-р Асен Златаров” в асеновградското село Боянци. Още тогава „Уча в Пловдив” писа, че Симеонова е съдена, но тъй като нямаше влязла в сила присъда, комисията в Регионалното управление на образованието не намери доводи да не я допусне до състезанието. Сега обаче ситуацията се променя.

Съдебната сага, свързана с името й като директор на Дом „Таню войвода” продължава няколко години. Тя бе обвинена, че в качеството си на длъжностно лице противозаконно е лишила от свобода две деца в продължение на четири денонощия. Асеновградският районен съд я призна за виновна, но впоследствие бе оправдана на по-горни инстанции, а Върховният съд я възстанови на поста. След закриването на дома, тя бе директор на Център за специална образователна подкрепа, който също бе преобразуван според Закона за предучилищното и училищното образование. Впоследствие Симеонова стана временно изпълняващ длъжността „директор” на училището в Боянци, а след последния конкурс е титуляр.

Кодексът на труда е категоричен, че тя трябва да бъде освободена от ръководния пост, след като вече има влязла в сила присъда. Но тъй като е на първа инстанция, е нужно да има решение на съда за предварително изпълнение. В противен случай трябва да се изчака становището на окръжните магистрати, коментираха юристи.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.