Районният съд в Асеновград осъди бившата шефка на Дом „Таню войвода”, която в момента оглавява ОУ „Проф.д-р Асен Златаров”

Районният съд в Асеновград осъди на 3 месеца условно с 3 години изпитателен срок бившия директор на Дома за деца лишени от родителска грижа „Таню войвода”, който в момента е начело на училището в село Боянци. Срещу Весела Симеонова са повдигнати обвинения за противозаконно лишаване от свобода на деца от дома. Три момичета, на 13 и 14 години, се жалваха срещу възпитателите си и директора, които им налагали системен тормоз. Пред съдия малолетните разказали, че са били заключвани в медицинския изолатор в продължение на четири дни.

Присъдата на магистратите подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския окръжен съд.

През декември миналата година Весела Симеонова спечели конкурса за директор на ОУ „Проф.д-р Асен Златаров” в асеновградското село Боянци. Още тогава „Уча в Пловдив” писа, че Симеонова е съдена, но тъй като нямаше влязла в сила присъда, комисията в Регионалното управление на образованието не намери доводи да не я допусне до състезанието. Сега обаче ситуацията се променя.

Съдебната сага, свързана с името й като директор на Дом „Таню войвода” продължава няколко години. Тя бе обвинена, че в качеството си на длъжностно лице противозаконно е лишила от свобода две деца в продължение на четири денонощия. Асеновградският районен съд я призна за виновна, но впоследствие бе оправдана на по-горни инстанции, а Върховният съд я възстанови на поста. След закриването на дома, тя бе директор на Център за специална образователна подкрепа, който също бе преобразуван според Закона за предучилищното и училищното образование. Впоследствие Симеонова стана временно изпълняващ длъжността „директор” на училището в Боянци, а след последния конкурс е титуляр.

Кодексът на труда е категоричен, че тя трябва да бъде освободена от ръководния пост, след като вече има влязла в сила присъда. Но тъй като е на първа инстанция, е нужно да има решение на съда за предварително изпълнение. В противен случай трябва да се изчака становището на окръжните магистрати, коментираха юристи.