Всички ученици ще получат по 4 точки служебно на задачите, свързани с диаграмата на ДЗИ по български език, обяви министърът на образованието проф. Галин Цоков

20 допълнителни ДЗИ ще бъдат организирани от 22 до 29 май в Пловдивско. В 8.30 започват изпитите по дисциплините от общообразователната подготовка, а от 14 ч. са от учебните предмети от профилираната подготовка.

Матурите по желание ще се проведат в 21 центъра. На тях ще се явяват 292 зрелостници, като за първи път има и по корейски език. Най-много са подали заявления за математика – 139, по английски – 74, 22 – по география и икономика, 18 – по биология и здравно образование.

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки на задачите, свързани с диаграмата на изпита по български език и литература, съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Това се налага след като стана ясно, че в отделни училища диаграмите не са били разпечатани в цялост.

Към момента е установено, че от проблема са засегнати около 200 ученици от близо 47 хил., които са се явили на изпита. Отговорите обаче се нанасят на отделна бланка и не могат да бъдат установени с абсолютна сигурност всички ученици, които са работили по вариант без диаграма.

„Преди разпращането на всеки модул от изпита по български език и литература към училищата, той се разпечатва и сравнява в МОН“, каза още  проф. Цоков и разясни, че никакви проблеми не е имало с изпита по български. Те са настъпили в отделни училища и тепърва ще се проверява защо не са били установени преди тестът да се даде на зрелостниците.

Министерството разпространи допълнително напомняне до всички училищни директори да правят внимателна проверка и да сравняват разпечатаните варианти с дигиталните им копия на зрелостни изпити през вчерашния ден. Дадени са и допълнителни указания какви проверки на настройките на всеки принтер може да направят училищата при проблеми и до момента няма постъпили сигнали за подобни нередности.

До момента на провелите  се изпити са анулирани 11 теста на зрелостници, които са използвали мобилно или друго техническо устройство.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.