Само един не е допуснат до участие в писмения изпит, който ще се проведе на 27 февруари в Националната търговска гимназия

29 кандидати ще се състезават за директори на 18 училища от Пловдив и областта. Това става ясно от списъка на допуснатите до писмения изпит, публикуван от Регионалното управление на образованието. Той ще се проведе на 27 февруари в Националната търговска гимназия. Недопуснатият кандидат е само един. Освен документи, кандидатите за школски мениджъри трябваше да подадат и концепция за управление. Сред участниците в надпреварата са и временно изпълняващите длъжността директори на някои от учебните заведения.

Общо 41 са учебните заведения, в които има временно изпълняващи длъжността или хора в пенсионна възраст, но селекцията ще е поетапна.

Ето първите 18:

ОУ „Петко Каравелов“ – Асеновград

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Стрелци, община Брезово

СУ „Христо Ботев“ – Лъки

ОУ „Дядо Иван Арабаджията“ – с. Царацово, община Марица

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Дълбок извор, община Първомай

Основно училище „Д-р Петър Берон“ – с. Чалъкови, община Раковски

ОУ „Христо Ботев“ – с. Крумово, община Родопи

ОУ „Княз Борис Първи“ – с. Богданица, община Садово

ОУ „Васил Левски“ – Хисаря

ОУ „Алеко Константинов“ – Пловдив

ОУ „Княз Александър I“ – Пловдив

СУ „Найден Геров“ – Пловдив

СУ „Симон Боливар“ – Пловдив

ОУ „Васил Петлешков“ – Пловдив

НУ „Христо Ботев“ – Пловдив

СУ „Никола Вапцаров“ – Пловдив

СУ „Братя Миладинови“ – Пловдив

ОУ „Христо Ботев“ с. Паничери, община Хисаря

В комисиите за избор се включват трима представители на Регионалното управление на образованието, определени от началника, и по един представител на съответната общинска администрация и на Обществения съвет в училището.

Конкурсите ще протичат в два етапа – писмен и събеседване. Кандидатите, получили минимум 30 точки на теста, ще бъдат допускани до втората част. Акцентът е върху решаване на казуси, пряко свързани с работата и отговорностите на ръководителите в училищното и предучилищното образование. В тях ще се изисква да се демонстрира не просто познаване на нормативната уредба, но и прилагането на професионалните компетентности.

Казусите ще бъдат предоставяни от МОН и ще бъдат генерирани в деня на съответния конкурс. Кандидатите ще трябва да развият концепцията си и да отговарят на допълнителни въпроси, поставени от членовете на комисията по провеждане на конкурса, но те ще са ограничени само до съдържанието на съответния казус, по който е работил кандидатът и който ще бъде съобразен със спецификата на съответната образователна институция.

Припомняме, че до момента решаването на казусите бе част от писмения тест. Сега те се преместват към устната част с мотива, че по този начин могат да се анализират и проследят разсъжденията на кандидата, което ще спомогне за по-прецизно оценяване по зададените критерии.

При провеждане на двата етапа на конкурса се осигуряват видео наблюдение и запис като мярка в защита на дейности от обществен интерес, свързани с превенция и обективно провеждане на изпита.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.