„Пожелавам да направите най-верния за вас избор“, обърна се към 12-класниците почетният консул на Германия Мариана Чолакова

„За мен беше чест да ви уча“, каза координаторът по немски език за Южна България Режис Канави

29 зрелостници от Езикова гимназия „Иван Вазов“ получиха своите немски езикови дипломи на празнична церемония снощи в зрителната зала на училището. Директорът Вихра Ерамян с гордост заяви, че випускниците от двете немски паралелки са се представили отлично – 20 са защитили ниво С1, а 9 са покрили В2, което нарежда гимназията сред водещите центрове за изучаване на езика на Гьоте у нас.

„Пожелавам това да е само първата стъпка от многобройните ви победи. Нека успехът е ваш постоянен спътник“, обърна се директорът към 12-класниците, като благодари на учителите за отличната подготовка, а на родителите – за подкрепата.

Писменият изпит е в три части – четене с разбиране, слушане с разбиране и аргументативно есе по актуален проблем. По време на устната част зрелостниците разговарят с комисията по зададен в момента проблем, след което представят резюме по предварително подготвена тема.

Много от учениците ще се възползват от възможността, която им дава дипломата, а именно – да кандидатстват в немски университети. Най-предпочитани специалности са медицина, инженерни и технически науки. Немалко са се ориентирали и към Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт в Технически университет – София. Обучението е на немски и е съвместно с Университет Магдебург, Институт за технологии Карлсруе, Технически университет-Брауншвайг и ФОМ (Висше училище по икономика и мениджмънт) в Есен. В софийския факултет предприемачество преподава и почетният консул на Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова, която уважи празника и връчи дипломите на учениците с най-висок резултат.

„Много е трудно да се научи немски, така че разбирам радостта на всички ученици днес. Пожелавам още повече квалификации в бъдеще и да направите най-верния за вас избор“, каза Чолакова.

С бурни аплодисменти бе посрещнат координаторът по немски език за Южна България Режис Канави, който е преподавал на пловдивските гимназисти и е участвал в подготовката им за DSD дипломите.

„Какво пътешествие, какво приключение! Дойдохте преди пет години без никакви познания по немски, а сега чакате дипломата си. Опознахте нова култура. За мен беше чест да ви уча. Личността на човека е по-важна от каквито и да е езикови умения. Срещнах млади хора, които ми се довериха, бяха учтиви и етични. Бъдете горди със себе си, задавайте въпроси, мислете с усмивка за нас, вашите стари учители“, обърна се към препълнената зала Канави и връчи останалите дипломи.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.