Само за миналата година са били публикувани 54 обяви с над 100 позиции за практики и стажове

286 работодатели ползват услугите на Кариерния център на Аграрния университет, за да намерят подходящи кадри за обявени от тях свободни позиции за практики и стажове. Това сочат актуалните данни на Центъра, чиято цел е да осъществява връзки с бизнеса, да консултира студентите относно избора и развитието на кариерата и да съдейства при подготовката на документи за стаж или работа.

Доказателство за активността на звеното към висшето училище е фактът, че само за миналата година са били публикувани 54 обяви с над 100 работни позиции по професионални направления, в които се обучават възпитаниците на Аграрния университет. Неслучайно 22% от студентите са се регистрирали през миналата година в Кариерния център, а общият им брой за изминалите три години е 2 029. Водещи фирми в бранша като „Балкан Биосерт“, „Интерагри“, „Неохим“, „Агрополихим“, Развъдна асоциация за местни породи овце са реализирали 20 първоначални подбора за стаж и работа.

„Някои от компаниите изпращат свои представители в университета, които да се срещнат със студентите и да проведат предварителни интервюта. Други предпочитат да организираме посещение при тях, за да могат да направят демонстрации на техника, препарати или различни дейности, а и за да видят младите хора как изглежда едно съвременно земеделско предприятие. Организираме също публични лекции, обучителни семинари и корпоративни представяния“, обяснява ръководителят на Центъра Радка Петрова.

Една от основните й задачи е да поддържа регистър на завършилите студенти, за да проследи каква част от тях се реализират по специалността, по която са се дипломирали. По последни данни 80% от завършващите бакалаври и магистри започват работа по професията си. Причината е повишеното търсене на кадри в сферата на земеделието, като най-много работни места предоставял частният сектор.

„Показателно е, че голям процент са назначени на безсрочен трудов договор, след като са преминали изпитателния период. Това е гаранция за високото качество на образование, което са получили в университета – не само теоретични знания, а и практически умения“, анализира Петрова.

Немалък процент от дипломираните висшисти реализирали и собствен бизнес.

Контактите с бизнеса са и в посока насърчаване на студентите отличници. Церемониите по дипломиране винаги са съпроводени с награждаване на изявени абсолвенти, показали отлични резултати и спечелили награди от национални и международни състезания и конкурси. Отличия и материални стимули са връчвали „Евро Ферт“, „Еко Агро“, Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, Националният съюз на зооинженерите, Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Наред със стипендиите, университетът е получил финансова подкрепа за модернизиране на базата. Извършен е основен ремонт на две лаборатории. Реновирана е  учебна зала в катедра „Механизация“ със съдействието на “Рoстселмаш”. Представители на „Лемкен“- България ежегодно провеждат обучителни семинари като представят  нови машини за растителна защита. След подписан  договор за сътрудничество със „Златекс“ ООД, иновативна селскостопанска техника идва в помощ на обучението по специалност „Аграрно инженерство“. Фирма CLAAS също е предоставила нова техника в подкрепа на образователния процес.

В Аграрния университет вече функционила и  Демонстрационен център 16+1 за електронна търговия със селскостопански и други продукти. Той бе реализиран от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ и е първият по рода си за млади предприемачи.

Висшето училище е традиционен домакин на ежегодни национални изложби – на Бели и Вакли Маришки овце, на каракачански кучета, на професионалния празник на работещите в областта на растителната защита.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.