В училище масово се изхвърля храна, безплатни закуски да се дават на два дни веднъж, но качествени, заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева

26.20 на сто от българските деца от 5 до 18  години са с наднормено тегло. България се нарежда на пето място в Европа по детско затлъстяване, като всяко четвърто дете в 1 клас вече е с наднормено тегло.Тревожната картина очерта омбудсманът Мая Манолова, която бе част от дискусионен форум в Панаира за подобряване на храненето в детските градини и училищата.

Манолова акцентира, че 70% от разходите в здравната система отиват за борба с хроничните болести, в основата на които стои здравословното хранене. Тя заяви, че ще се бори за подобряване на храненето, както в детските градини, така и в лавките в училищата. За безплатните закуски на малките ученици се падат по 42 стотинки на ден.

„Определящият критерий е винаги най-ниската цена при обществените поръчки, но това трябва да се прекрати, защото в тези случаи невинаги може да се гарантира качество”, обобщи Манолова. Тя останали изумена, че в детско меню присъстват необичайни храни като корейска мусака.

Омбудсманът напомни, че по време на Българското европредседателство основен акцент ще бъде детското здравословно хранене. На 30 април ще се проведе международен форум, при който ще се даде сериозен акцент на двойните стандарти при храните. Паралелно се работи по Евродиректива за правила за рекламите на нездравословни детски храни.

Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов заяви, че след последното изследване на общината става ясно, че 20 % от децата в градините са затлъстели. Той обясни, че няма проблем с финансирането на здравословното хранене, но тревожно остава ползването на повече въглехидрати.

„В училище масово се изхвърля храна, това е изключително тревожно във време, в което има недостиг на основни хранителни продукти в света. Безплатните закуски масово отиват в коша. За някои от тях даже кошът е луксозно място”, коментира пък председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева. Според нея няма как за 50 стотинки на ден баничката да произведена с брашно и сирене по БДС стандарт. Кукушева лансира идеята, вместо да са разпилява този обществен бюджет, да се направят ваучери или пък безплатните закуски да не се дават ежедневно, а на два дни, но да са качествени.

По повод новия рецептурник за детските градини, който влиза в сила през март, Кукушева заяви: „Българските храни напускат менюто в детската градина и в училище. Тази глупост трябва да бъде преустановена. Екзотични продукти като чия, авокадо нямат място в рецептурника. Това са култури, които имат аналози в гамата на българските храни. Освен това никой не знае при какви режими са се гледали въпросните продукти, които са основно от екваториални държави. Нито как са третирани така, че зърната да не поникнат в рамките на две години”.

Целта е да се върви към балканска и средиземноморска кухня, защото нашите храни са доказано здравословни, смятат експертите по хранене. На дискусията бе и диетологът проф. Донка Байкова, която акцентира на факта, че децата трябва да приемат повече плодове, зеленчуци, зехтин и леки закуски.

Участниците в дебата припомниха Наредба 9 за ученическо хранене и Наредба 6 за детско хранене между 3 и 7 години, което е субсидирано от българския данъкоплатец, така че държавата следва да търси отговорност как се харчат тези пари.