Таланти от Националната художествена гимназия подредиха изложба с живописни и графични творби, мозайки и стенописни решения

25 ученически платна за 25 години от създаването на Апелативна прокуратура подредиха в изложба в сградата на институцията зрелостници от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“. В експозицията са представени живописни и графични творби, мозайки и стенописни решения.

Събитието се осъществява в рамките на сътрудничество между училището и прокуратурата. Първата инициатива беше изложбата “Законът, справедливостта, доброто и красивото”, която се откри през април 2019 г. Експозицията “Краят на лятото” беше представена през ноември 2020 г., а през април 2021 г. бе реализирана и ученическата изложба “Пловдив след Освобождението“. През април миналата година учениците гостуваха с експозицията „Хълмовете на Пловдив“, а през ноември  техните учителите с „Празнична изложба“.

Експозицията беше открита в Деня на отворените врати на Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив, който тази година се провежда под мотото „Открито за съдебната власт“. Апелативният прокурор Тодор Деянов благодари на младите художници за красивите творби и представи накратко историята на българската конституция. Директорът на Художествената гимназия Светлозар Чавдаров пожела на 12-класниците, които тази година завършват училище, да следват своя път и отстояват принципите си в живота.

Апелативна прокуратура – Пловдив започва да функционира на 1 април 1998 г., като нейни административни ръководители са били Росен Димов, Андрей Атанасов, Иван Даскалов и в момента – Тодор Деянов. Денят на отворените врати се провежда всяка година в навечерието на 16 април – Ден на конституцията и професионален празник на юриста и съдебния служител.