Допреди няколко години Лилия Станчева е била певица в ансамбъл "Тракийска младост", а днес е преподавател по музика в СУ "Любен Каравелов".

Лилия Станчева е новото попълнение в СУ „Любен Каравелов”

Журналистът Даниела Танева стана учител по история в гимназията по транспорт

Допреди няколко години Лилия Станчева е била певица в ученическия ансамбъл “Тракийска младост”, а днес е преподавател по музика в СУ “Любен Каравелов”.

Само преди седем години тя скандира от 1 до 12 със съучениците си на абитуриентския бал, а днес вече се опитва да спечели класната стая, но като преподавател. Една от най-талантливите певици на ансамбъл „Тракийска младост” решава да се върне обратно в родното си училище и да се посвети на децата. След като завършва СУ „Любен Каравелов”, Лилия Станчева записва музикална педагогика, а от есента е най-новото попълнение в екипа на училището, специализирано в преподаването на български фолклор.

„Вече съм от другата страна, но влагам много старание и се впускам с ентусиазъм в различни експерименти. Идеята е да дам възможност на децата да разгърнат таланта и потенциала си”, разказа Лилия на форума “Аз променям моето училище”, която преподава музика на петокласниците.

Като съвременен млад човек тя залага на новите технологии в часовете, използва образователните платформи „Kahoot” и „Мозабук”. В края на годината организирала мини концерт, на който децата се представят с изпълнения на изучавания от тях инструмент.

„В началото имах известни притеснения дали ще се справя, но с помощта на моите наставници – доскорошните ми учители, работата е песен. Правя анкети за обратна връзка с учениците, каня родителите да ни гостуват в час, за да видят как работим”, доволна е от избора си Лилия.

Даниела Танева и Пенка Величкова от Професионална гимназия по транспорт разказаха как се печели класна стая, пълна с момчета.

От година и седем месеца животът й вече не е същият. Защото сменя журналистическата професия с тази на учителя. При това в гимназия, в която 95 на сто от учениците, са момчета. Три са основните принципи, на които залага – приемане, търпение и усмивка.

„Всеки ден ходя на работа с усмивка – така печеля класната стая. Когато показваш на учениците, че ги обичаш, и те ти отвръщат със същото. Работата не е лесна, защото момчетата са дръзки, експанзивни, но затова пък никога не е скучно”, признава Даниела Танева – преподавател по история в Професионалната гимназия по транспорт.

С година повече стаж е натрупала колежката й по български език Пенка Величкова. Въпреки че е сред младите попълнения в екипа на гимназията, тази година била класен на зрелостници.

„Имахме доста трудни моменти, защото трябваше да ги мотивирам и подготвя за матурата. И да им помогна да се дипломират успешно. Не по-малко важно е да добият реални умения за реализация на пазара. Шестиците не винаги са гаранция за успех”, казва Величкова и добавя, че в ежедневието е приятел с учениците си.