Градът на тепетата ще е домакин на две състезания през уикенда

240 деца ще премерят ум и математически талант на националната олимпиада по ментална аритметика, която ще се проведе на 18 и 19 ноември в Пловдив. Участие ще вземат математически таланти от 5 до 10 години от цялата страна.

Състезателната част ще се състои в събота. В три кръга, само за 5 минути, децата ще трябва да сметнат скоростно колкото могат повече задачи с абакус (сметало) и без него, като максималният брой примери е 250 задачи. Награждаването на отличените ще се проведе в неделя от 10 часа в хотел SPS, когато ще бъдат обявени имената на шампионите и медалистите – децата решили вярно най-много задачи.

Организатори са Образователен център „Авигея”, Детски образователни центрове Smartykids Пловдив-Север и Smartykids Варна-Левски.

Турнир по Ментална аритметика AMACup-Пловдив’23 ще се състои на 18 ноември и в аулата на Аграрния университет. Началото е в 10.30 часа.

Ментална аритметика е уникален метод за хармонично развитие на интелектуалните и творчески способности на децата. След като усвои техниката – първоначално като смята на сметалото Абакус, детето придобива способността за няколко секунди да решава сложни аритметични задачи и лесно да запомня информацията. Ментална аритметика е сравнително ново направление, но тя датира от древен Китай, където преди пет хиляди години е изобретен абакусът. Методът е част от образователната система на десетки азиатски страни, а в останалата част на света се преподава в хиляди образователни школи.