Комисия, начело с началника на РУО Иванка Киркова, определи петима педагози и един директорски екип от областта за участие в националния кръг

24 номинации от училищата в Пловдивска област са постъпили за участие в първия национален конкурс „Иноватори в образованието“. Според регламента на МОН предложения можеха да се правят за отделни преподаватели, за директори или цели учителски и управленски екипи. Конкурсът е в три етапа – училищен, областен и национален. Участието е чрез подаване на номинационни формуляри.

Доколко номинираните отговарят на критериите за използване на съвременни педагогически подходи за формиране на ключовите умения на 21 век е решавала 11-членна комисия, начело с началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. В състава й влизат експерти от РУО, общинския просветен отдел, областната управа, синдикатите, представители на ученическите съвети на Математическата и Търговската гимназия.

Четирима преподаватели се класират за националния етап в категория „Учители, които са вдъхновили учениците за постижения в учебната работа, включително чрез промяна на училищната среда“. Това е преподавателят по български език от ЕГ „Иван Вазов“ Елена Вързилова, която е и сертифициран учител на Google, а гимназията стана първото Google референтно училище в България. Тя е класен ръководител на паралелката, която се обучава по модела “1:1”. Още един литератор отива на национален етап и това е Радка Атанасова от ПГ по архитектура, строителство и геодезия. Тя също преподава във виртуална среда и е категорична, че ако един учител иска да работи за успешната реализация на своите ученици, трябва непрекъснато да се развива. Третата номинация е за Десислава Кръстева – начален учител и преподавател по религия в СУ „Константин-Кирил Философ“, която е превърнала родителите в свои партньори и съмишленици. Почти не минава образователен форум без нейно участие, където презентира прилаганите иновации, променящи облика на класната стая. Силвия Богданова – учител по георграфия и икономика в ОбУ „Христо Ботев“ в Дълго поле, е четъртото предложение от областта. Тя започва като учител на програма „Заедно в час“, но сега е редовен преподавател в селското школо, автор на БГ варианта на приключението „Escape school“ – учене чрез игра.

Преподавателят по изобразително изкуство от СУ „Патриарх Евтимий“ Елица Гигова ще се състезава с колеги от страната в категория за дейности в извънучебно време, създали знания и умения у учениците, които са ги направили по-удовлетворени и по-успешни. Внучката на писателя Николай Хайтов, която е художник, ръководи клубове по изобразително изкуство с талантливи деца, организира им изложби в Париж, Прага, Берлин.

В категорията за директори, създали условия за промяна на училищния живот и нагласите на учениците за постижения, на национално ниво ще се състезава ръководният екип на СУ „Проф.Асен Златаров“ в Първомай. Директорът Чавдар Здравчев и заместниците му Севдалина Йорданова, Красимира Дамянова и Петя Георгиева са номинирани като управленски екип. Деца и учители се радват на невероятна материална база, а нощем дворът и школската сграда буквално грее. Училищната столова разполага и с няколко тостер преси и микровълнови фурни, където децата могат да си затоплят получените в школото или донесените от дома сандвичи и друга храна. Наскоро бе открита символична Алея на постиженията и добродетелите, където да бъдат поставяни грамоти, дипломи и други документи, удостоверяващи успехите и доблестните постъпки на учениците на СУ “Златаров”. Здравчев не изневерява на традицията лично да посреща ученици и родители всяка сутрин преди началото на учебните занятия. От миналата година има обособено помещение във фоайето на сградата, което изпълнява ролята на мултифункционална зала. В края на миналата година училището бе домакин на международен форум за изучаването на руски език. Предвижда се и създаването на Център по медиация. Педагогически специалисти и ученици ще бъдат обучени в техники на медиацията, позволяващи им да помагат на ученици в конфликт да разрешат проблема.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.