Искат писмени обяснения на двама директори за констатирани пропуски. “Изборът” на Кристин Димитрова се падна за преразказ

238 седмокласници от Пловдив и областта не са се явили на днешния изпит по български език и литература, показват данните на Регионалното управление на образованието. Учениците, които решават вариант 1 на теста, изтеглен тази сутрин в МОН, са 5699.

В пловдивското ОУ “Гео Милев” са липсвали три изпитни комплекта за ученици, които са записани по-късно в училището. Директорът не е заявил и установил това обстоятелство навреме, каза началникът на РУО Иванка Киркова.

Експерти от РУО  се наложило по спешност да тръгнат за Цалапица и да доставят липсващи резервни комплекти за тамошното ОУ “Паисий Хилендарски”. По думите на началника директорът на училището не е установил това обстоятелство навреме, затова експерти на мига тръгнали със служебния автомобил, за да ги осигурят.

Пропуските не са попречили на провеждането на изпита, нито за спазване на началния му час, но от двамата директори ще бъдат поискани писмени обяснения.

“Изборът” на Кристин Димитрова се падна за подробен преразказ от името на неутрален разказвач. Текстът е създаден специално за НВО. 25-та задача изискваше от учениците да напишат кратък текст какво е внушението на цитата от пета част на разказа “Една българка”: “Селянката се окахъри, да имаше криле, щеше да го вземе и да хвръкне с него”.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.