Ученици от 48 училища и общински центрове в страната се включиха в 12-тото издание на проекта, призьорите получиха награди на официална церемония днес

Ученици от 48 училища и общински центрове взеха участие в 12-тото издание на проекта „Народните будители и аз“. 235 творби бяха представени за участие в индивидуалната надпревара. Представители от 18 области в България се включиха в творческата надпревара за написване на есе, стихотворение, разказ, за мултимедийна презентация и рецитация. За трети път в проекта има и международно участие на деца от българските училища в Молдова, Румъния и Република Северна Македония. И тази година, заради пандемията, бе отложена викторината между училищата, която се провежда традиционно като основна част от проекта. Учениците посветиха творбите си на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 200 години от рождението на Добри Чинтулов, 185 години от рождението на Васил Левски, 174 години от рождението на Христо Ботев.

На днешното събитие бяха отличени 50 творби и бе представена книгата с отличените и наградени произведения от предходните четири издания. Иманената на всички наградени са публикувани на сайта на проекта https://www.narodnitebuditeli.com/

“Проектът е урок по българщина. Младото поколение трябва да бъде възпитавано в дух на национална принадлежност, любов към родното място и родината”, каза инициаторът и ръководител на проекта Кирчо Атанасов.

От 2010 година до днес в него са се включили над 77 000 ученици в индивидуалните и групови участия. Настоящото издание се провежда под патронажа на президента Румен Радев и на пловдивския кмет Здравко Димитров. На награждаването днес присъства и вицепрезидентът Маргарита Попова (мандат 2012 г. – 2017 г.), която е председател на националния проект.

Началото на  церемонията поставиха ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, които припомниха откъси от Паисиевата „История славянобългарска“.

Сред присъстващите участници бе и 6-класникът от ОУ “Васил Левски” в село Караджово – Стефан Христозов. Момчето е мускулна дистрофия, но се включва в надпреварата с мултимедийна прецентация за патрона на своето училище.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.