40 са пълните шестици, всеки трети е изкарал четворка на изпита по български език. Расте интересът към природните науки

231 отлични оценки са получени на предварителните изпити в Пловдивския университет, сочат данните на висшето училище. От тях пълните шестици са 40, а 191 кандидат-студенти са изкарали между 5.50 и 5.90. Миналата година отличните оценки са били общо 197.

В предварителната изпитна сесия са участвали 1780 кандидати, като много от тях са се явявали на няколко изпита, което е знак за предварителен избор на професия. Традиционно най-масов е изпитът по български език, избран от 889 души, а това е само с 6 по-малко спрямо миналата година. Слабите оценки са 165 или 18,56%. Отличните са 9,22%, от тях само една е пълната шестица. Резултат „Много добър“ е показан от  21,93%. Всеки трети е оценен с „Добър“, а тройки имат 16,99 на сто от явилите се.

Като положителна тенденция се отчита ръстът на явилите се на предварителни изпити по биология, химия и физика. Постепенното увеличаване на интереса към природните науки се наблюдава в национален мащаб, смятат от ПУ. Университетският информационен център отчита също и 31 отлични оценки по математика, а от тях 19 са пълни шестици. Много добрите и добрите резултати са съответно 64 и 61, има 16  средни и само 2 слаби оценки от всички 176 кандитат-студенти.

За разлика от миналата година на тазгодишните предварителни изпити по английски език и история на България са получени и оценки „Отличен 6.00”, каквито нямаше през 2017 г. В същото време обаче 46% явилите се по история имат „Среден”, а със „Слаб” са оценени 25,34%.  На предварителната сесия преди една година слабите резултати по география са били над 30 на сто, а сега са под 9 на сто.

Без слаб резултат са предварителните изпити по информатика, химия, биология, изобразително изкуство.

Високите оценки от участията в олимпиади и други съревнования, които могат да се признаят за балообразуващи в някои специалности, също показват, че голяма част от бъдещите висшисти са много по-целеустремени още от ученическата скамейка, коментират от университета.

Оценките от всички предварителни изпити са равностойни на тези през месец юли, като кандидатите участват в класирането с по-високата оценка.