Инициативата „Аз променям моето училище” събра заедно директори, учители и ученици. Участниците пуснаха балони с послания

DSCF9041

23 учебни заведения впечатлиха с идеи, каузи и инициативи, които презентираха на днешния форум „Аз променям моето училище“, организиран от Община Пловдив и образователен портал „Уча в Пловдив”.

Форумът няма състезателен или конкурсен характер. Целта не е да се трупат точки, а да се споделят добри идеи, да се насърчат инициативните и да се поощри ентусиазмът на директори, учители и ученици да създават условия и да бъдат смели в мечтите си и тяхното сбъдване, обясниха организаторите.

Инициативата на Търговската гимназия „Подарък за училище – до училище с колело” даде старт на форума. Учениците представиха традицията 12-класниците да правят подарък на гимназията, който да остави следа от випуска. Интерактивна дъска, пейка, електронен музикален звънец, при който песните се сменят на всеки две седмици от специално създаден ученически екип, засаждане на дръвчета са сред подаръците на зрелостниците до момента. Тазгодишните абитуриенти решили да оставят на училището си велосипедни стойки на специално отредено за това място, обособявайки велосипеден паркинг. Идеята е, по модел на други европейски държави, да се популяризира придвижването с велосипед в градска среда. С новите велоалеи достъпът до училище е улеснен, обясниха учениците и добавиха, че целта им е да популяризират колоезденето като начин на транспорт, който подобрява, както опазването на околната среда и качеството на живот, така повишава физическата активност и помага за възпитаване на екологично съзнание у младите хора.

DSCF8988

Ученическа конституция и парламент представиха децата от ОУ „Кочо Честеменски”. В изработването на основополагащия документ се включили ученици от 1 до 7 клас. Най-важните членове са закачени във фоайето на училището. За президент на Република Кочо Честеменски могат да се кандидатират учениците от 5 до 7 клас. В момента се формира Централната избирателна комисия, а от следващата учебна година ще започнат работа също Народното събрание и Министерски съвет. Вече има кметове, които всъщност са председателите на класовете. ЦИК ще проверява дали кандидатите да заемат ръководни постове имат провинения или неизвинени отсъствия, което ще е пречка да бъдат допуснати до избори.

DSCF8989

Училището да бъде най-красивото място във всеки град или село, толкова красиво, че непослушните деца да бъдат наказвани със забрана да ходят в него, перифразира Оскар Уайлд директорът на ОУ „Йордан Йовков” Таня Николова и добави, че това е и нейна мечта. Децата пък презентираха своя клуб „Природна работилница”, където се създават карти, макети и сувенири с природни или рециклирани материали. Те показаха измайсторените от тях природна и стопанска карта на България, административна карта, изработена от капачки, макет на природни зони. Модерно оборудваният кабинет по природни науки бил мястото, където се зараждали и осъществявали идеите, свързани с опазване на околната среда. С карнавал на биоразнообразието бил отбелязан Денят на Земята 22 април. По време на изнесените уроци децата изследвали и анализирали замърсена ли е водата в река Марица, наблюдавали животни и растения в естествената им среда. На финала всеки от участниците във форума получи екологично послание.

„Уча в Пловдив” подробно ще представи всяка от инициативите.

DSCF9001

DSCF9038

В края на събитието участниците написаха своите послания върху балони, които пуснаха в небето.

DSCF9040