Средствата се дават целево за стипендии за високи образователни резултати
1387639360_6_559x-
Близо 220 000 лева ще получат допълнително към делегираните си бюджети, заради високи оценки от държавните зрелостни изпити. Бонуси ще има само за шест училища от областта, които са попаднали в четвърта и трета група, съгласно образователните резултати, определени от МОН. Единственото училище, попаднало в четвърта група, е ЕГ “Пловдив”, където ще получат по 70 лева на ученик. То е лидер по успех в областта и на пето място в националната класация. Общата сума за училището е 59 225 лева. В трета група са ЕГ “Иван Вазов” – 34 250 лева и Националната търговска гимназия, която ще получи приблизително същата сума. С 35 150 лева ще набъбне бюджетът на Математическата гимназия. Сумата, отредена за учениците от Френската, е 29 650 лева, а на Хуманитарната гимназия се полагат 27 100 лева. Според разчетите на МОН на ученик от гимназиите в трета група се падат по 50 лева. Става дума за учащите от 9 до 12 клас.
Сумата от 185 370 лева за петте общински училища ще бъде преведена по сметката на община Пловдив, която след това ще разпредели средствата в делегираните бюджети. Търговската, като държавна гимназия, ще ги получи директно по сметката си.
Размерът на стипендиите е проблем за учениците от по-първите гимназии в града, заради наличието на голям брой отличници. Неведнъж директори са искали промяна на правилата за разпределение на средствата, които да се дават не на брой ученици, а на брой отличници. Сегашният транш именно е компенсация за отличниците, обясняват от МОН.