Родители дадоха начало на второто издание на форума „Аз променям моето училище”, организиран от Община Пловдив и образователен портал „Уча в Пловдив”

DSCF1454

22 учебни заведения впечатлиха с идеи, каузи и инициативи, които презентираха на днешния форум „Аз променям моето училище“, организиран от Община Пловдив и образователен портал „Уча в Пловдив”. Иновации, реализирани в рамките на изминалата учебна година, представиха начални, основни и средни училища, езикови и професионални гимназии.

Форумът няма състезателен или конкурсен характер. Целта не е да се трупат точки, а да се споделят добри идеи, да се насърчат инициативните и да се поощри ентусиазмът на директори, учители и ученици да създават условия и да бъдат смели в мечтите си и тяхното сбъдване, обясниха организаторите.

DSC_3598

Тази година форумът бе подкрепен и родители, които изявиха желание да участват активно в презентациите.

DSC_3583

Родителите от СУ „Любен Каравелов” дойдоха облечени в народни носии и четнически униформи. Което съвсем не бе случайно, тъй като част от тях са членове на комитет „Родолюбие”.

„Нашите родители участват активно във всички наши концерти, тържества, благотворителни акции. В Деня на отворените врати на училището от комитет „Родолюбие” възпроизведоха избухването на Априлското въстание, пукването на първата пушка. В Регионалния исторически музей изнесохме урок по родолюбие, отново подкрепени от Комитета, от който и аз съм част. Показахме основаването на революционен комитет, за да докажем, както казва майка ми, че българският дух е жив”, разказа шестокласничката Магдалена.

Родителите са активни участници в училищния живот на 3-класниците от ОУ „Яне Сандански” Весела и Даниела разказаха за проекта, реализиран по идея на класната им Валя Рашева – „Училище за родители – усмивка”. Със средствата на арт терапията учениците открили своите чувства, а родителите опознали по-добре своите деца. Всеки рисувал своето семейство, правили 3D проекти, които оценявали едни други, а накрая завършили с флаш моб.

„Проект „Усмивка” е начинание, което промени облика на класа. Създаде ни като общност. Даде ни възможност да се докоснем до училищното битие на нашите деца, да учим , да мислим и творим заедно. Родителите станахме по-отговорни, по-заинтересовани към техните тревоги, страхове, успехи. Станахме по-толерантни и способни да работим за обща кауза – нашите деца. И заедно с това да се забавляваме”, сподели Ана Маринова – родител на Веси, която също се включи във форума.

18835623_455909671427298_2188001145636503407_n

Билет за рок концерт спечели победителят от фотоконкурса във Фейсбук по темата –  „Аз променям моето училище“. Това е 10-класничката от клуба по фотография на ЕГ „Пловдив” Дана Цветкова. Ваучер за цветя и растения, с които да обогатят училищната си градинка получиха второкласниците от НУ „П.Р.Славейков”. Като най-оригинална бе определена снимката на учениците от ОУ „Райна Княгиня”, направена с дрон. Те обогатиха училищната библиотека с ъс световна енциклопедия.

Презентациите ще бъдат събрани в годишно електронно издание, което ще бъде качено на сайта на общината.

Всяко училище изписа своето послание върху балони, които участниците пуснаха заедно на финала на форума.

В следващи публикации ще представим всички инициативи.

DSCF1327