Министърът на образованието проф. Галин Цоков откри нова зала в Центъра за иновативни образователни технологии на ПУ

Над 650 000 лв. инвестира МОН в създаването на интерактивни зали към Центровете по иновативни образователни технологии във всички 22 държавни висши училища, които подготвят бъдещи учители. Това каза днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на новата зала за интерактивно обучение в Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

„Надяваме се да насърчим тези центрове да създадат и новата парадигма за образованието на бъдещето и тук да подготвят учители, които са готови да отговорят на предизвикателствата и интересите на новите поколения“, подчерта министър Цоков. По думите му в тях вече са създадени редица иновации и те са доказали своята ефикасност. Предстои да стартира и нов проект на МОН, по който да се разгърне дуалното обучение и във висшето образование.

По Националната програма „Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши училища, подготвящи бъдещи учители“ са оборудвани зали към центровете по иновативни образователни технологии във всички 22 държавни висши училища, които подготвят бъдещи учители. Общият бюджет на програмата е 2 млн. лева. По нея се организират и обучения на преподавателите. До момента са обучени над 1000, като в отделни висши училища процентът им е между 75 и 100%. По програмата е създадена и се поддържа и виртуална библиотека, в която са налични общодостъпни ресурси по компетентностен подход и иновативни образователни технологии, в т. ч. два наръчника, видеолекции и презентации.

В много от центровете вече се провеждат семинари и обучения по приоритетна теми в областта на педагогиката, съвременните технологии и приложението на изкуствения интелект. Обученията се организират и провеждат от самите висши училища.

Залата на ПУ е оборудвана с интерактивни презентационни системи за обучение по ИКТ-базирани иновативни образователни технологии.

Проф. дпн Румяна Танкова отбеляза, че по програмата са проведени редица квалификационни курсове по темите „Прилагане на компетентностния подход в обучението на студенти“ и „Използване на дигитални образователни технологии във висшето училище“. До този момент са обучени общо 211 академични преподаватели. Голяма част от тях са актуализирали своите учебни програми с оглед на тези иновации.

С ресурсното осигуряване на процеса за обновяване на академичния стил на преподаване в Пловдивския университет се ангажира Университетският център за иновативни образователни технологии. Засега той е активен в две основни направления – усъвършенстване на изградената система за отдалечено наблюдение на уроци в реална среда (онлайн хоспитиране на студентите педагози) и разрастване на електронната платформа „ab-ucha.bg“, чрез която университетски преподаватели споделят дигитални образователни ресурси с учители от българските неделни училища в чужбина.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.