Целта на националната програма на стойност 1 млн. лева е да осигури по-добра връзка между фирмите и училищата

21 октомври е крайният срок, в който училищата могат да кандидатстват с проекти по националната програма „ИТ бизнесът преподава“, обяви днес министърът на образованието Красимир Вълчев. Тя стартира в началото на тази учебна година, а до момента желание за участие са заявили 51 училища и 23 фирми. Целта на програмата, която е на стойност 1 милион лева, е да осигури по-добра връзка между фирмите, училищата и професионалните гимназии. По нея ще се провеждат семинари в областта на киберсигурността, 3D решенията и разработката на софтуер от представители на технологични фирми. Ще има и обучения на учители.

„При това темпо на новопоявяващи се технологии, е необходимо да осигурим актуализация на знанията.  А запознаването с проекти на бизнеса ще им даде примери, които да използват в преподаването. Като цяло програмата подпомага практическата ориентация на образованието”, посочи Вълчев.

По думите му влизането на компютърни специалисти в училище ще помогне на учениците да придобият необходимите компетентности, за да се развиват в тази област. ИТ секторът е сред тези, които генерират най-високи доходи и задържат младите хора в България, затова министерство опитва да осигури перспективи за развитие.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.