В частната колекция може да се види и най-голямата нощенка в света и е чудесен повод за изнесени уроци

cd04765050972d09db7e70782689c70b

Уникална частна колекция от пеперуди, скорпиони, бръмбари и други насекоми е изложена от днес в Природанаучния музей в Пловдив. Експозицията се показва за пръв път в България и включва над 2000 вида от най-красивите, най-големите и най-цветните представители на безгръбначните от цял свят. Тя е разположена в две зали, като към частната сбирка са добавени и експонати на музея.

Колекцията е собственост на Петко Петков от Ямбол. Той е събирал в продължение на 30 години тропически пеперуди, бръмбари и други безгръбначни. Повечето от тях е поръчвал по интернет.

imgres

По професия колекционерът е зооинженер. Още от дете го привличали красивите пеперуди и като тийнейджър започнал да ги събира.  Самият той препарира екземплярите и ги съхранява в дома си на специални стелажи. За да запазят свежите си цветове, пеперудите трябва да се съхраняват на тъмно, обясни колекционерът.

„Работя в Германия, за да си позволя да поддържам хобито си, защото някои екземпляри са доста скъпи”, признава зооинженерът. За една от най-големите пеперуди – Thysania agrippina, платил 25 долара. Тя е най-голямата нощенка в света. Женските екземпляри с рекордни размери достигат до 32.5 сантиметра. По дължина на крилата това е най-голямата пеперуда в света, която живее в Амазония.

Изложбата ще остане в Пловдив два месеца и е чудесен повод за изнесени уроци по „Човек и природа” или биология.

Директорът на музея Огнян Тодоров обясни, че ще развъждат най-големите и красиви пеперуди, когато бъде готов куполът. В растителността, която ще наподобява джунгла, ще се отглеждат дневни и нощни пеперуди от Америка, Азия и Африка.  Жизненият цикъл на хвърчащите насекоми е около 2 месеца и поради тази причина ще има определени месеци, в които посетителите ще могат да се разхождат сред екзотичните пеперуди.