Гимназисти да могат да сменят школото за седмица-две и после пак да се върнат в своето, предлагат ученици от Математическата гимназия

DSCF8984

2000 „благодаря” само за една седмица. Това е равносметката от тазгодишната акция „Благодаря” на пловдивското СОУ „Кирил и Методий”, която бе представена от директора Таня Николова по време на форума „Аз променям моето училище”, организиран от Община Пловдив и образователен портал „Уча в Пловдив”. Акцията се провежда в рамките на една седмица, през която ученици, учители и служители отправят своята благодарност към избран от тях човек.

„Всеки от нас иска да има усмихнати и щастливи ученици. Във всички училищни политики сме записали, че развиваме личността. А едно от най-важните условия за това е емоционалната интелигентност. За да са щастливи децата, те трябва да имат усмихнати родители и учители. Затова предложих въвеждането на акция „Благодаря”, която бе радушно подкрепена от Ученическия съвет.

Поставили постер на входа на училището и разноцветни листчета пред кутия с надпис „Благодаря” във фоайето.  Задължителното условия е да се благодари на конкретен човек за конкретно нещо. Стълбището е налепено с мисли за благодарността и насоки за какво и на кого можем да благодарим. Тази учебна година акцентът бил защо трябва да благодарим на учителя”.

„Това е втората поредна акция, в която се включиха всички 715 ученици и 70 учители. Но това са само цифри. Най-важното, което разбрахме –  че самите ние сме значими и обичани, след като някой е направил нещо за нас. Това беше най-големият ефект от акцията, която е и своеобразна самооценка. Върнахме усмивката, радостта, щастието. Придобихме усещане за общност”, обяснява Николова. Акция „Благодаря” ще продължи и догодина. Ученическият съвет дори обмисля да е за повече от една седмица и по няколко пъти в годината, като предстои да бъдат включени и родителите.

DSCF9010

Гимназисти да могат да сменят школото за седмица-две и после пак да се върнат в своето, предлагат пък от Ученическия парламент на Математическата гимназия. Целта е в рамките на града да се приложи системата за училищен обмен, която в момента позволява ученици да заминат за една учебна година в друга държава, а чужденци да бъдат записани в българско школо.

Идеята как да се адаптира системата разработил Джоро Иванов от 10 „в” в ОМГ „Акад. Кирил Попов”, след като миналата година две негови съученички заминали да учат във Франция. ”С постъпването в определена гимназия се затваряме в една ограничена среда, получаваме плюсовете, но и нейните минуси. Затова е добре да се въведе такъв обмен в рамките на града. “Така ще се излезе от зоната на комфорт, ще се стимулира умението за адаптация, ще се срещнат нови учители, ще се разшири приятелският кръг. Позволява се обмяна на идеи, пука се социалният мехур, който се получава, когато влезем в дадена гимназия”, обясни тийнейджърът.

Той е направил прецизни разчети как точно може да стане това, като сравнява учебните планове на различни училища и профили. Анализът му сочи, че обменът е възможен, например, между езиковите гимназии и Математическата. Евентуални разминавания може да има само в часовете по първи и втори чужд език, информатика и математика. По-детайлното оглеждане обаче показало, че нивото на езиците е еднакво – В2 и А1, едно и също се учи и по информатика. В ЕГ „Пловдив” даже се учило второ равнище по математика е като в ОМГ. Става дума за обмяна на не повече от 10% от паралелка. Проектът е подходящ основно за ученици в 9 клас, и то през първия учебен срок. Удачната продължителност на размяната е седмица, за да може повече ученици да се включат в проекта.

Джоро вече е представил проекта си в Регионалния инспекторат по образованието с анализ кой къде точно може да отиде на разменни начала. За неговото училище всяка от шестте езикови паралелки могат да „гостуват” в езиковите гимназии, без никой да бъде ощетен. А програмистите могат да поставят начало на обмен с Професионалната гимназия по механотехника, където има същата специалност.

DSCF9005

Как петокласници решават с удоволствие задачи в часовете по математика пък показа преподавателят по предмета от ОУ „Райна Княгиня” Калина Ангелова. Училището изключително много използва в часовете по всички предмети групова работа и проектно ориентирано обучение. Участниците в конференцията изгледаха кратко филмче, което показва как децата се справят с лекота с нов учебен материал, като всяка група представя решението по поставеното от учителя задание. В часовете по ЗИП математика децата трябвало да пресметнат какви материали са им необходими, за да ремонтират стаята си. Така, по забавен начин, те приложили знанията за  намиране лица на фигури.

Кампанията на ОУ „Алеко Константинов”  „Вместо дрога” бе представена от педагогическия съветник Здравка Петрова. Традиционно през последните две седмици на април Ученическият парламент провежда акцията, при която всички деца от 5, 6 и 7 клас имат възможност да говорят за наркотиците в часа на класа и да се срещат с психолози и доброволци от  фондация „Младежи на кръстопът”. Особено впечатляващи били разговорите с бивши ученици, вече преминали през тази опасност и справили се с проблема.

„За децата беше изключителна емоция да се докоснат до някого, който е преодолял опасността”, обясни Здравка Петрова. Ученическият парламент изготвил специално послание, което отправили в голямото междучасие в двора, изработил постер и листовки: „Бъдете себе си, не се опитвайте да се променяте, за да се харесате на някого. Забавлявайте се, но го правете разумно, с грижа за себе си и за другите”. Децата изработили тениски с името на кампанията, които носили по време на инициативите.  Всички събития били публикувани в ежеседмичника „Алеко онлайн”, който се издава вече пет години.