Първокласници от ОУ „Райна Княгиня“ изработиха заедно еднометрова розова фланелка от картон

200 ученици оформиха сърце с телата си тази сутрин в двора на ОУ “Райна Княгиня”. Децата от прогимназиален етап се събраха през голямото междучасие с розови балони в ръка. Сърцето беше запълнено с най-малките ученици, които държаха розови блузки от картон и отправиха послания за приятелството. Инициативата е по повод Деня срещу тормоза в училище, който се отбелязва днес.

Още сутринта педагогическите съветници Кръстьо Ливров и Петя Петкова посетиха всички класове, за да поговоря с учениците защо не бива да се допускат агресивни прояви и как да реагират в случай на вербален или физически тормоз. Представители на Ученическия съвет вързаха на ръцете на всички ученици и учители розови лентички, които символизират борбата срещу тормоза. Първокласниците изработиха заедно еднометрова розова фланелка от картон. И заявиха в един глас, че никой не е по-голям от добрите постъпки.

Плакати бяха изработени и от ученици от вторите и четвъртите класове с послания: “Не на тормоза, да на приятелството!”

Денят за борба с тормоза в училище се отбелязва в последната сряда на февруари. Той води началото си от инцидент в канадска провинция Нова Скотия. При откриване на учебната година през септември 2007 година по-големите ученици са се подигравали на деветокласник, че бил с розово поло. На следващият ден двама негови съученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс, в знак на солидарност решават да купят и раздадат на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното момче. Тази тяхна инициатива бързо става популярна и само четири години по-късно около един милион деца от над 25 страни отбелязват този ден с различни прояви.