Все още липсват консенсус и конкретни ангажименти за преминаването към едносменен режим на учениците от ЕГ „Пловдив“

20 електрически автобуса, които да извозват приоритетно ученици и студенти, планира да закупи дружество „Екобус Пловдив“ ЕООД. Това е заложено в бизнес програмата на управителя Илко Търпов за периода 2022-2026 година, която ще бъде представена за гласуване на предстоящата сесия на Общинския съвет в четвъртък.

Линиите, с които ще оперира „Екобус Пловдив“, ще са с номера 103 и 104. Дружеството ще ги обслужва с 18 автобуса и 2 резервни. Двете линии са предвидени с крайна точка ЕГ „Пловдив“, ЕГ „Иван Вазов“ и сградата на ПУ „Паисий Хилендарски“ на бул. „България“. Едната ще тръгва от кв. „Коматево“, а другата – от ЖР „Тракия“. Първата ще преминава през новостроящия се пробив „Модър-Царевец“, като ще дава възможност за бърз достъп между районите „Западен“ и „Южен“. Дължината на курса в едната посока е приблизително 15 километра, а времето за пътуване е изчислено, че ще бъде 55 минути. Минималният престой в крайните спирки е 10 минути.

Новите линии ще използват съществуващите спирки на градския транспорт. Електрическите автобуси ще са през 15 минути, а в пиковите часове – през 10. 5,30 е началният сутрешен час, а в 22,35 ще е последният автобус. Предвидено е билетите да се закупуват от устройства или от шофьора, като за целта пътниците ще се качват само от предна врата. Апаратът на входа ще издава еднократен билет или ще отчита картата. Справките показват, че годишно се продават над 100 000 броя ученически карти

Екоавтобусите ще имат Wi-Fi система и възможност за зареждане на мобилни телефони чрез USB. Освен с климатик, те ще разполагат с рампи за хора с увреждания, както и със система за гласово известяване на спирките. Единичната цена на новите превозни средства е 1,2 млн. лева. „Екобус Пловдив“ е вписано в Търговския регистър на 16 юни 2022 г., след като през май месец беше учредена фирмата, която е сто процента общинска собственост.

Докато бъдат закупени новите автобуси обаче, казусът с преминаването на учениците от ЕГ „Пловдив“ към едносменен режим остава нерешен. В момента учебните занятия в училището се осъществяват на две смени, въпреки че при старта на новата учебна година директорът Николай Радев заяви, че са осигурени достатъчно кабинети, които позволяват обучение на една смяна. Според него основният проблем е в осигуряването на достатъчен брой автобуси, които да извозват 2500 ученици и учители на ЕГ „Пловдив“ и на ЕГ „Иван Вазов“ от различни точки на града до гимназиите приблизително по едно и също време.

Според зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов по пет линии сутрин са осигурени повече автобуси. Той увери, че Община Пловдив има готовност да изиска от превозвачите допълнително да ги увеличат до 10 автобуса на линия, с 10-минутен интервал между тях. Което пак не дава гаранция, че изцяло ще бъдат удовлетворени нуждите на двете училища на този етап. Ситуацията щяла да се промени, когато в обслужването се намеси общинското предприятие „Екобус“.