През 2016 година бе дадено началото на инициативата в Хуманитарната гимназия.

Момчетата и момичетата днес тренираха разпъване на палатки, тръгват на туристически поход, начело с учителя по история Сашка Александрова

DSC_0184

Група от 20 ентусиазирани ученици на Хуманитарната гимназия ще измине героичния  път от Козлодуй до Околчица. Гимназистите от 10 и 11 клас, начело с преподавателя си по история Сашка Александрова и училищния библиотекар Дона Иванова, ще бъдат участници в 70-я национален туристически поход “По стъпките на Ботевата чета”, който се провежда традиционно от 27 май до 2 юни.

Учениците така пламенно приели идеята да участват в похода, че започнали да търсят спонсори, за да осигурят палатки, дюшеци и спални чували. Друга фирма пък платила разходите по пътуването. Днес дори тренирали разпъване на палатка за време в двора на училището и си направили снимки. След което пакетирали основния багаж и направили разпределение кой какво ще носи. Рано сутринта утре групата, която ще представя Пловдив на похода, ще отпътува за Враца.

„Изключително сме ентусиазирани от приключението, което ни предстои. В една от вечерите всяка от групите ще трябва да представи града си, така че ние сме подготвили интересни данни, както за Пловдив, така и за нашата гимназия, която е със 165-годишна история и в нея е учил Левски. Ще подарим на организаторите календар на Пловдив”, обясни Сашка Александрова.

Участниците ще бъдат настанени първата вечер в бивак, а на 28 май ще тръгнат към местността „Матеев геран”. След това ще се отправят към „Попово ханче”. В програмата е включен филм за подвига на Ботев, а на 1 юни – посещение на лобното място на поета революционер. На 2 юни пловдивските ученици ще участват във всенародното поклонение на връх Околчица.