Базовият учител от ОУ „Алеко Константинов” Марияна Найденова присъедини бъдещите си колеги от Пловдивския университет към виртуалната класна стая на своите второкласници

Студенти по начална педагогика и второкласници споделиха една класна стая тази сутрин, разбира се във виртуалното пространство. Темата и за двете страни беше една и съща – изречение. Докато децата трябваше да правят разлика между съобщително и въпросително, студентите от Пловдивския университет имаха за задача да следят начина, по който преподавателят от ОУ „Алеко Константинов” Марияна Найденова води урока в Google Classroom. За учениците това бе редовен онлайн час по български език, а за бъдещите педагози – част от задължителните наблюдения в рамките на хорариума часове по методика на обучението.

Найденова е базов учител и хоноруван преподавател по методика на обучението по български език от миналата есен. Така че приела предизвикателството, оправено от проф. Румяна Танкова – зам.-ректор по „Система за наблюдение, управление и постоянен контрол на качеството на обучението и академичния състав”. Танкова е професор по педагогика, съставител на учебници, автор на учебни помагала по български език и методика.

„При нас обучението се води синхронно, защото все пак децата са само на 8 години. Доверието на родителите е решаващо за ефективността на обучението, затова съм в постоянна връзка с тях. Ситуацията е извънредна за всички, учим се взаимно в процеса на работа”, коментира Найденова.

В нейната класна стая днес влязоха не само всички 28 ученици и 20 студенти, но също проф. Танкова, експертът по начално образование в РУО Васка Атанасова и директорът на училището Красимир Ангелов.

За да опресни знанията на децата, Найденова ги „върна” към звук, сричка и дума, накара ги дадат примери за словосъчетание и дори отправи провокации, за да ги провери дали внимават. „Изречението започва с малка буква”, обяви от екрана госпожата, при което децата на мига възразиха, че е точно обратното – с главна. Поправяха я, когато трябваше да различат словосъчетание от изречение, понеже тя съзнателно ги повеждаше в грешна посока, за да ги държи концентрирани. Урокът завърши с кръстословица, при която, естествено, се получи изречение в синхрон с темата на учебното занятие. А на финала децата излязоха с послания: „Ние показахме, че можем. Бъдете здрави и останете у дома!”

2 КОМЕНТАРА

  1. Авторът на статията има ли съгласието на родителите да публикува лицата на децата?

  2. Адмирации за професор Румяна Танкова, преподавателите и директора на ОУ”Алеко Константинов”, които ни направиха участници в това събитие. Втори “б” клас са едни прекрасни деца. Техният класен ръководител-госпожа Найденова е най-добрият педагог. Ние студентите бяхме възхитени от работата и професионализма й. Благодаря Ви, един ден ще бъде прекрасно да стана преподавател като Вас.

Коментарите са затворени.