Петима ще се борят за място в „Компютърни системи и технологии“, показват данните от първия етап на класиране в пловдивския филиал на Техническия университет

20 процента повече кандидати за инженери, сравнение с миналата година са подали документи за пловдивския филиал на Техническия университет. Отново най-голям е интересът към специалност „Компютърни системи и технологии“, където за едно място се борят по петима кандидати. Там е и най-високият бал, като голяма част от кандидатите са само на няколко стотни от максимума от 30 точки.

Засилен е и интересът и към останалите 12 специалности на висшето училище, които са в областта на електрониката, електротехниката, автоматиката, машиностроенето, транспорта, авиацията, печатните комуникации и индустриалния мениджмънт. За втора поредна година висшето училище приема студенти и в най-новата специалност „Интелигентни системи и изкуствен интелект“, разработена по проект на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Според директора на филиала доц. Никола Шакев специалностите на висшето училище са изключително актуални, отговарящи на пазарното търсене и това е основната причина за повишения интерес на кандидат-студентите тази година.

„Навлизането на нови високотехнологични производства и нуждата от развиване на сега съществуващите обуславят все по-голямата потребност от  висококвалифицирани инженерни кадри. Като се добави и бурното развитие на индустриалните зони около Пловдив нашите студенти получават отлични възможности за реализация и това е основната причина за все по-големия интерес към инженерните специалности“, коментира още доц. Шакев.

400 бакалаври в редовна форма на обучение ще приеме тази година по държавна поръчка филиалът. Записването на новоприетите започна днес и ще продължи до 13 юли. Документи се приемат всеки ден от 8.30 до 16.30 ч. в двете факултетни канцеларии в зависимост от избраната специалност.

Кандидатите, които не са успели да влязат в желаната специалност на първо класиране, могат да потвърдят участие във втори етап. Той ще бъде обявен в късния следобед на 13 юли.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.