Нова програма за спорт и здравословно хранене в забавачката и начален курс ще бори затлъстяването

l

20 на сто от децата в общинските детски градини на Пловдив са с наднормено тегло. 5 на сто от малчуганите вече са диагностицирани, а 15 са на границата. Това стана ясно днес на работна среща относно детския спорт и здравословно хранене на децата от 3 до 11 години, която се проведе в кметството на „Западен”. Двойно по-голям е броят на момичетата, при които са регистрирани килограми над допустимото за възрастта, сочи анкетно проучване от медицинските лица в забавачките.

Сдружение „Детски спорт” стартира кампания за популяризиране на разработени в съответствие с държавните образователни изисквания добри практики, които съчетават двигателна активност с правилно хранене. Те са разделени в два модула – за децата в предучилищна възраст и за  тези от 1 до 4 клас. За целта сдружението започва от следващата седмица кампании в забавачките с активното участие на деца и родители. Освен забавни спортни игри, в тях се предвиждат и разяснителни срещи със семействата за нуждата от двигателна активност и здравословното хранене.

„Световната норма е 1 час спорт на ден. Детската градина, училището и семейството трябва да му изградят такива навици, че да има потребност от спорт и да си създаде култура на правилно хранене. От затлъстяването започват проблеми като диабет и хипертония, които се водят социално значими заболявания”, обясни за „Уча в Пловдив” председателят на „Детски спорт” Павел Георгиев.

На 17 май сдружението организира празник „Малките спортисти” на Гребната база. В него ще вземат участие 24 отбора от общинските детски градини и от Сдружение „Паралелен свят”. Събитието, в което ще се включат над 300 деца и родители, е под егидата на кмета Иван Тотев.

1 КОМЕНТАР

  1. Във всяко даскало – МАКДОНАЛДС и Кентъки Фрайд ЧИкън, да се научат как е по белия свят малките

Коментарите са затворени.