OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Зелената светлина, която дава новият закон, е завоевание за свободата в образованието, казва Елиян Петков от УС на Асоциацията за домашно обучение

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Доволни сме, че има движение в правилната посока, което дава светлина на домашното обучение, и това е някакъв вид завоевание за свободата в образованието. Това коментира за „Уча в Пловдив” Елиян Петков от Управителния съвет на Асоциацията за домашно обучение по повод текста от Закона за училищното и предучилищното образование, гласуван от депутатите, който казва, че децата в задължителна училищна възраст вече могат да учат уроците и у дома.  С него народните представители дават право на така наречената самостоятелна форма, в която могат да учат и деца под 16 години. Същото право имат и учениците с дарби, със специални образователни потребности и младите хора над 16 години, за които това бе позволено и до момента.

Децата, които учат у дома, трябва да се явяват всяка година на изпит, за да се провери как усвояват материала. Ако бъде установено, че те не се справят добре, родителите се задължават да запишат детето в друга форма на обучение.

Близо 400 български деца от 200 семейства се обучават вкъщи. В Пловдивско децата са около 20, макар че цифрите непрекъснато се менят, пояснява асеновградчанинът Елиян Петков. Самият той е баща на трима успешни ученици. Той и съпругата му сами водят уроците. Елиян е завършил Математическата гимназия в Пловдив, а след това „Икономическа информатика” във Варна.  Съпругата му Радослава има диплома от езикова гимназия с английски и немски, а след това се дипломира като историк в Софийския университет. Той се грижи за точните науки, а Радослава за хуманитарните. Стаите на двете му дъщери и на малкия му син са пълни с награди от състезания по тенис на маса и музикални конкурси за пиано. Елиян е успешен предприемач и ръководи собствена IT фирма. Има партньори както в страната, така и в чужбина. Неговият пример в това да се съчетава успешен бизнес с успешно домашно образование е вдъхновение за много семейства в България.

Решението детето да учи в дома си се взима след сериозно обмисляне, анализ и преценка на възможностите ни като родители, защото домашното образование не е лъжица за всяка уста, казва асеновградчанинът. Според него идеята на това визионерско образование е да научи децата да обичат да учат, да четат с желание и да намират сами информацията, която им е нужна. Когато знанията на родителите не са достатъчни, те използват помощта на експерти срещу заплащане.

Дъщерите на Елиян – Теодора и Виктория, които са съответно на 15 и 13 години, се обучават по дистанционна програма на американската система CLASS. Единствената такса, която плащат родителите, е между 600 и 800 долара годишно за учебници. Двете са отлични тенисистки, а 8-годишният им брат свири на пиано и също учи вкъщи с мама и татко.

„Новият закон е в унисон с правилното мислене. Но дали подзаконовите актове няма да го опорочат, е друг въпрос. Зависи от капацитета на образователните чиновници. Влязохме в дебати с тях, правихме кръгли маси и ето, че има успех. Знам, че синдикатите са настроени изключително враждебно и очакват от тях да бойкотират тази свобода. Сега от нас, родителите, зависи какво ще се случи занапред”, коментира още Елиян Петков и добавя, че в Русия над 1 млн. деца се образоват вкъщи.