Старата сграда на ДГ „Каменица” ще бъде съборена. ОбС гласува средства за визи на студенти от Украйна

2.1 млн. лева ще гласува местният парламент на 15 февруари за изграждане и обновяване на детски градини, ясли и училища. Строителството и ремонтите са по оперативна програма “Региони в растеж” с бюджет 18 млн. лева. Съфинансирането от страна на Община Пловдив е в размер на малко над 2 милиона.

Старата сграда на детска градина “Каменица” на ул. “Богомил” ще бъде съборена и на нейно място ще се строи нова. Проектът е изготвен, издадено е и строително разрешение. Забавачката ще е с шест групи за 150 деца, с голям кухненски блок, физкултурен салон и площадки за игра в двора. Съществуващата сграда е на близо 60 години, а помещенията не отговарят на съвременните изисквания за образователна и възпитателна среда.

В списъка с обекти са включени също двете сгради на СУ “Любен Каравелов”, които ще бъдат санирани. Предстои реконструкция и на двора. Основен ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност са предвидени за детска градина “Снежанка”, детски ясли “Детски смях” и детска градина “Перуника”.

Общинските съветници ще гласуват 3150 лева за визи на 10 студенти – украински граждани от българска народност в специалност “Софтуерно инженерство” на Пловдивския университет. Средствата са за визи за дългосрочно пребиваване на младежите, които се обучават по Международната образователна програма за развитие на IT индустрията.