Община Пловдив ще внесе предложение до ОбС за увеличаване на броя на децата в група

1962 деца вече са в списъците на едно от заявените от родителите до пет желани детски заведения. Повечето от тях са приети по първо желание, показват резултатите оп първото за учебната 2022/2023 година класиране. В срок до 25 май родителите следва да представят необходимите документи в детските градини, в които са класирани децата им, за да ги запишат. Удостоверяването на регистрации по настоящ и постоянен адрес е автоматично.

За класирането бяха обявени 2088 свободни места, а участие взеха 2426 деца, родени през 2019 година. Те ще посещават детските градини от 15 септември в първа възрастова група.

„Кампанията за прием върви според очакванията. Ще има нови места за второ и трето класиране, за да могат да бъдат приети всички деца. До края на годината ще бъдат открити и две нови сгради за детски градини“, коментира зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Ако по някаква причина родителите на класираните се откажат от записване, те ще могат да кандидатстват в следващото класиране с подаване на ново заявление. Вече подадените документи на все още неприетите ще се прехвърлят автоматично към следващото класиране, което е на 2 юни.

За второ класиране директорите ще обявят допълнителни свободни места, съгласно максималните възможности на сградния фонд. В тази връзка Община Пловдив ще внесе предложение до Общинския съвет за увеличаване на броя на децата в група. Заедно с незаетите от първо класиране места, общият брой на очакваните за второ ще е над 700.

Родителите могат да подават заявления и в административните райони, различни от местоживеенето им, ако има удобни за тях детски заведения със свободни места в тях.

Увеличават се кандидатстващите и за яслените групи. В класирането взеха участие 841 деца. Обявените свободни места бяха само 28, но тенденцията е да се увеличават с напускането на 3-годишните. Свободни места за яслите се обявяват през август и септември, когато се изписват децата, които ще постъпят в първа група.