Нулевият прием засяга специалности в областта на икономиката, администрацията и управлението, националната сигурност и туризма, каза в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев

За 19 професионални направления ще бъде спряно държавното финансиране тази година, каза днес в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев. Заедно с президента на КНСБ Пламен Димитров, той участва с лекция в рамките на “Мастър клас – индустрия 4.0” за предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда. Домакин на събитието бе Пловдивският университет. Нулевият прием засяга специалности в областта на икономиката, администрацията и управлението, националната сигурност и туризма. Потърпевши ще бъдат 9 висши училища, които са ги открили през последните две десетилетия.

„Преструктурираме приема от четири години. Намаляваме бройките в социалните, стопанските и правните науки. Там в най-голяма степен избуя през последните 20 години търсенето на висше образование. В това число и нерационалното търсене заради самата диплома. В същото време има недостиг в инженерните, природо-математическите, аграрните и педагогическите направления. Тази политика на намаление съвпадна и със свиването на броя на кандидат-студентите заради демографската криза“, каза още министърът.

Намаляването на приема е не само съобразно Постановление 64 в зависимост от приоритетните професионални направления, но се отчита и оценката за дейност, наука и реализация на завършващите според Рейтинговата система.

„Всички държавни висши училища имат силен профил – обикновено това са традиционните им направления, и трябва да заложат на тях, да инвестират средства и да повишават качеството. Това, че ще има нулев прием по някои направления,  не означава, че тези вузове ще имат по-малък брой студенти.  Те могат да увеличат бройките в силните си направления“, уточни Красимир Вълчев.

По думите му системата не може да продължи да работи с толкова студенти, с колкото е работила през последните години, и неизбежно трябва да се пренастрои. Ограничения ще бъдат налагат и за платения прием в държавните вузове.

Що се отнася до предизвикателствата на бъдещата реализация на пазара на труда, министърът е на мнение, че човек няма как да е пълноценен, ако не притежава базови дигитални, социални, езикови и предприемачески умения. Като отговорна за бъдещето, от образователната система се изисквало да даде хармоничен микс от знания и умения, адекватни за средата на века.