Зрелостникът от Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил получи стипендия за обучението си от градския лидер на ДПС Али Байрам

Мечтата на 19-годишния Ваджип Алиев от Столипиново се сбъдна – младежът вече е първокурсник в Пловдивския университет. Преди седмици „Уча в Пловдив” разказа историята на младежа, който се пробва на кандидатстудентските изпити, твърдо решен да продължи образованието си. Зрелостникът е завършил ПГ по кожени изделия и текстил с успех 4.35. Изкарал много добра оценка на държавния изпит по специалността си „Моделиер-технолог на кожено-галантерийни изделия” и получил предложение да започне работа във фирма от бранша, но отказал с надеждата да стане студент. Наесен той влиза в аудиториите на вуза, за да учи „Социални дейности”.

Тъй като бащата на Ваджип е инвалид, а майката е непрестанно до мъжа си като придружител, за семейството се оказа непосилно да плати семестриалната такса. След като прочел за успеха на амбициозния абитуриент, градският лидер на ДПС в Пловдив Али Байрам предложил да поеме обучението на младежа през първата година. По негова идея организацията учредила стипендия за талантливи младежи и първият носител е Ваджип. На официална церемония днес Али Байрам връчи сумата, необходима на зрелостника, за да стане студент. Ваджип, от своя страна, обеща да бъде стриктен и редовно да посещава лекциите и упражненията, за да не допуска да има невзети изпити.

За да помогне на семейството си в момента той работи на щанд за царевица в „Кючук Париж”. Убеден е, че неговият успех ще „зарази” и други младежи от квартала да бъдат редовни и успешни в средното училище, за да продължат образованието си в по-горна степен. У дома си има библиотека, основно с български автори, която сам си попълва. Купува втора ръка книги и учебници. Обича да рецитира. Знае наизуст стихове на Вазов, Вапцаров, Ботев.

 

 

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.