Зрелостникът от Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил получи стипендия за обучението си от градския лидер на ДПС Али Байрам

Мечтата на 19-годишния Ваджип Алиев от Столипиново се сбъдна – младежът вече е първокурсник в Пловдивския университет. Преди седмици „Уча в Пловдив” разказа историята на младежа, който се пробва на кандидатстудентските изпити, твърдо решен да продължи образованието си. Зрелостникът е завършил ПГ по кожени изделия и текстил с успех 4.35. Изкарал много добра оценка на държавния изпит по специалността си „Моделиер-технолог на кожено-галантерийни изделия” и получил предложение да започне работа във фирма от бранша, но отказал с надеждата да стане студент. Наесен той влиза в аудиториите на вуза, за да учи „Социални дейности”.

Тъй като бащата на Ваджип е инвалид, а майката е непрестанно до мъжа си като придружител, за семейството се оказа непосилно да плати семестриалната такса. След като прочел за успеха на амбициозния абитуриент, градският лидер на ДПС в Пловдив Али Байрам предложил да поеме обучението на младежа през първата година. По негова идея организацията учредила стипендия за талантливи младежи и първият носител е Ваджип. На официална церемония днес Али Байрам връчи сумата, необходима на зрелостника, за да стане студент. Ваджип, от своя страна, обеща да бъде стриктен и редовно да посещава лекциите и упражненията, за да не допуска да има невзети изпити.

За да помогне на семейството си в момента той работи на щанд за царевица в „Кючук Париж”. Убеден е, че неговият успех ще „зарази” и други младежи от квартала да бъдат редовни и успешни в средното училище, за да продължат образованието си в по-горна степен. У дома си има библиотека, основно с български автори, която сам си попълва. Купува втора ръка книги и учебници. Обича да рецитира. Знае наизуст стихове на Вазов, Вапцаров, Ботев.