Медицината отново е най-желана магистърска специалност, 606 в жестока надпревара за 150 места. Платено за магистри няма да има

Slide7-1-620x620

1816 кандидат-студенти влизат в надпреварата за Медицинския университет, което е с 400 повече от миналата година. Това обяви зам.-ректорът по учебната дейност проф. Мария Куклева при днешния финален ден за прием на документи. 50 на сто от младежите са подали заявленията си онлайн. И тази година най-предпочитаната специалност остава „Медицина”, посочена като първо желание от 605 души. Местата обаче са само 150. 360 са поискали да учат най-много фармация, където държавните бройки са 82. 351 избират най-напред стоматология – там местата са 100.

Проблемът е, че тази година няма да се приемат българи платено обучение, така че който не се класира за държавна поръчка, ще трябва да пробва късмета си догодина. Приемът ще е по равно момчета и момичета. Кандидати с бал под 24 няма да бъдат класирани, което изключва тройкаджии да попаднат в списъците.

1316 са кандидатите за трите магистърски специалности – с 300 повече от предишната година. Със сто повече – 583, са се регистрирали за бакалавърските. Местата за бакалаври са общо 273, като от тях 90 са за медсестри, а 20 за акушерки.

„Заради повишения интерес се наложи да организираме допълнителни зали и квестори. По-големият брой кандидати вероятно се дължи на промяната на изпитния формат”, коментира проф. Куклева.

За първи път тази година приемният изпит ще е “2 в 1”. На 3 юли кандидат-студентите ще държат наведнъж двата теста в модули по биология и химия. Те ще  трябва да се справят с всички въпроси за 4 часа и половина. По двете дисциплини  обаче ще имат отделна оценка, която участва удвоена в балообразуването, за което са взимат също бележките от дипломата по химия и биология. Така максималният бал остава 36.

Началото на изпита е в 9 часа и продължава до 13.30. Всички аудитории и зали са климатизирани, заради високите температури.