i-served-the-king-of-england

18 пълнометражни и един документален филм влизат в програмата на CineLibri 2016.
Второто издание на кино-литературния фестивал ще покаже 10 национални и една световна премиера от 5 до 16 октомври в осем града, включително и Пловдив. Прожекциите ще се състоят в „Лъки Дом на киното”.

Публиката ще може да види най-новия филм „Идеалът” – екранизация на шеметния бестселър „Помощ, простете” на ексцентричния писател и кинорежисьор Фредерик Бегбеде.
На 12 и 13 октомври ще бъде представен филмът „Тирза” на Аргон Грюнберг. На 14 и 15 октомври живата легенда на чешкото кино Иржи Менцел ще открие прожекциите на филма „Обслужвал съм английския крал” по едноименния роман на Бохумил Храбал – едно от най-величавите имена в европейската проза на XX век. Въпреки че по програма той трябваше да бъде и в Пловдив, организаторите обявиха, че гостуването му под тепетата се отлага. Катрин Бернщайн е представител на амбициозния френско-български екип, който стои зад документалния филм „Книжарят”, посветен на Ромен Гари.

Зрителите на форума ще имат възможността да оценят режисьорския дебют на Юън Макрегър – „Американска идилия”, адаптация на всепризнатия шедьовър на Филип Рот „Американски пасторал”, дни преди официалната му световна премиера.
Сред селектираните кинопродукции, екранизации на съвременни и класически литературни произведения, се нареждат „Небостъргач” по смразяващата антиутопия на Дж. Г. Балард, „Вечност” на режисьора Тран Ан Хунг и кинолентата на Пол Верховен „Тя” с грандамата на френското кино Изабел Юпер.

Почитателите на вечните филмови класики ще могат да видят екранизацията на романа на Харпър Ли „Да убиеш присмехулник”, „Като гореща вода за шоколад” по бестселъра на Лаура Ескивел, скандалния филм на режисьора Жан-Жак Ано „Любовникът” и „За мишките и хората” – адаптация на една от знаковите истории от съкровищницата на американската литература.