„Ромео и Жулиета“ на балет „Арабеск“ дава старт на 22-то издание на театралния фестивал. 19 са заглавията в основната програма

„Театърът е онзи сезон, който никога не е бил в календара, дъждът, който синоптиците не разпознават, слънцето в пелерината на зимата, есенно листо в средата на юли. Той е всичко онова, което те римува с римите, с ветровете, с цялата природа. Театърът е всичко онова, което ни кара да си мислим, че понякога сме принцове и принцеси, планини и реки, кокичета и минзухари. „Сцена на кръстопът“ е най-естествената версия на вълшебното“, написа драматургът Елин Рахнев в навечерието на 22-то издание на театралния фестивал.

От 11 до 23 септември Пловдив ще е „Сцена на кръстопът“. 13 са селектираните представления за голяма сцена, 6 са камерните заглавия – най-доброто от изминалия сезон на родните театри. Началото ще бъде дадено довечера с „Ромео и Жулиета“ на балет „Арабеск“. Още едно Шекспирово заглавие ще види публиката във втория ден на форума – „Сън в лятна нощ“ на студентите от класа на проф. Маргарита Младенова в НАТФИЗ. На 12 септември ще се играе и спектакълът на Бургарския театър „Къщата на спящите красавици“, за който билетите за изчерпани. Изцяло разпродадени са „Вишнева градина“ и „Лисичета“, каза продуцентът на форума Ирен Чанкова.

Между 8 и 25 лева е цената на билетите за отделните представления, но за събитията от съпътстващата програма входът е свободен.

От тази година фестивалът си има и химн. Автор на музиката е зрелостник от Музикалното училище. Илиян Тиганев, който е лауреат на престижни музикални конкурси и е обиколил цяла Европа с Хора на момчетата, се вдъхновил от текста на драматурга Елин Рахнев. Това съвсем не е първият опит на младия пианист, който вече е първокурсник в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, да прави авторска музика.

„Бях във Варна, когато ми се обадиха с предложението. Морето, бризът ме вдъхновиха. Когато се прибрах и седнах на пианото, ръцете ми сякаш сами се движеха по клавишите. Написах музиката с голяма лекота, а още по-голямо бе удоволствието да запишем химна с актьорите от Драматичния театър“, разказа бъдещият първокурсник.