„Ромео и Жулиета“ на балет „Арабеск“ дава старт на 22-то издание на театралния фестивал. 19 са заглавията в основната програма

„Театърът е онзи сезон, който никога не е бил в календара, дъждът, който синоптиците не разпознават, слънцето в пелерината на зимата, есенно листо в средата на юли. Той е всичко онова, което те римува с римите, с ветровете, с цялата природа. Театърът е всичко онова, което ни кара да си мислим, че понякога сме принцове и принцеси, планини и реки, кокичета и минзухари. „Сцена на кръстопът“ е най-естествената версия на вълшебното“, написа драматургът Елин Рахнев в навечерието на 22-то издание на театралния фестивал.

От 11 до 23 септември Пловдив ще е „Сцена на кръстопът“. 13 са селектираните представления за голяма сцена, 6 са камерните заглавия – най-доброто от изминалия сезон на родните театри. Началото ще бъде дадено довечера с „Ромео и Жулиета“ на балет „Арабеск“. Още едно Шекспирово заглавие ще види публиката във втория ден на форума – „Сън в лятна нощ“ на студентите от класа на проф. Маргарита Младенова в НАТФИЗ. На 12 септември ще се играе и спектакълът на Бургарския театър „Къщата на спящите красавици“, за който билетите за изчерпани. Изцяло разпродадени са „Вишнева градина“ и „Лисичета“, каза продуцентът на форума Ирен Чанкова.

Между 8 и 25 лева е цената на билетите за отделните представления, но за събитията от съпътстващата програма входът е свободен.

От тази година фестивалът си има и химн. Автор на музиката е зрелостник от Музикалното училище. Илиян Тиганев, който е лауреат на престижни музикални конкурси и е обиколил цяла Европа с Хора на момчетата, се вдъхновил от текста на драматурга Елин Рахнев. Това съвсем не е първият опит на младия пианист, който вече е първокурсник в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, да прави авторска музика.

„Бях във Варна, когато ми се обадиха с предложението. Морето, бризът ме вдъхновиха. Когато се прибрах и седнах на пианото, ръцете ми сякаш сами се движеха по клавишите. Написах музиката с голяма лекота, а още по-голямо бе удоволствието да запишем химна с актьорите от Драматичния театър“, разказа бъдещият първокурсник.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.