Никола Радков на Световно първенство по авиомоделизъм в Мартин, Словакия.
Никола Радков на Световно първенство по авиомоделизъм в Мартин, Словакия.
Никола Радков на Световно първенство по авиомоделизъм в Мартин, Словакия.

Деляна ЛУКОВА

Никола Радков е едва на 12 години, но вече има зад гърба си участие на световно първенство по авиомоделизъм. Шестокласникът от СОУ “П. Хилендарски” е първият пловдивски младеж, допуснат до участие в международна надпревара. Момчето зае престижното 17 място от световното по авиомоделизъм за юноши от  Словакия. Градът е популярен със своя аероклуб и печели правото да организира Световното първенство по авиомоделизъм за клас F3J или радиоуправляеми планери без електромотор, които се изстрелват с ластик. Никола е възпитаник на “Модел клуб-Пловдив и член на младежкия националния отбор по авиомоделизъм.

“Полетиш ли веднъж, сърцето ти остава във висините. Пилотът трябва да покаже такива умения, че да издигне самолета максимално високо, да го откачи от кордата и да го задържи 10 минути във въздуха, търсейки най-добрите топли течения”, казва  Ники, който се представил с “Експлорър” двойка – модел, направен от най-добрата фирма в света за авиомодели. Самолетът е с разпереност 3.80 метра и с тегло 1650 грама. Управляава се дистанционно. Като обхват на апаратурата е километър и половина. На повече от 600-700 метра обаче се вижда като точка. Планерът може да бъде издигнат на такава голяма височина, че трудно се управлява.

В състезанието участвали 28 отбора от Южна Африка, САЩ, Русия, Канада, Франция, Украйна, Германия.  До предпоследния старт нашето момче водило в групата от шестима стартирали, но на финала не му достигнали силите.

Зад всеки състезател стоял хронометрист, който засичал времето от момента на откачане до момента на допиране на част от самолета в земята. Работното време от момента на страта е 10 минути. В това време пилотът трябва да задържи самолета максимално дълго във въздуха. При кацането също има бонус точки в зависимост от това дали го приземиш в кръг с радиус 20 сантиметра.

Важното е да няма гръмотевици и да не вали силно. Всичко останало е въпрос на умения, техника и шанс да откриеш топлото течение, което да вдигне самолета”, обяснява тънкостите състезателят, който преди състезанието ходил всеки ден на тренировки на летището в Белозем и на частното между Граф Игнатиево и Труд.

За първи път пуснал модел във въздуха преди три години.  Запалил го баща му, който е офицер по навигация и комуникация на летището в Граф Игнатиево и е един от ръководителите на авиоклуба.

Ники има над 20 медала от състезания за деца, юноши и мъже. Миналата година на европейско в Турция било бойното му кръщение и станал 18-и. Така се класирал и за националния отбор.