Млади дарования се обединяват в спектакъла ,,Екология на душата”, посветен на Седмицата на религиозната толерантност и хармония

Портрети на жени от различни вероизповедания създаде за проект по повод Световната седмица за 16-годишната Венета Павлова. Талантливата художничка от ЕГ „Иван Вазов“, е част от проекта „Екология на душата“, който ще се реализира на 5 февруари от 16 часа в Дома на културата „Борис Христов“. Организаторите от сдружение „Бриджес“ са подготвили микс от различни творчески изяви – изобразително изкуство, музика, танци, песни, балет, модерни танци, мажоретки.

Изразителен фон на песните и танците ще придадат картините на две млади художнички. Едната от тях е Венета, която нашумя у нас и зад граница с авторски изложби и редица завоювани награди. Тя е нарисувала портрети на жени от различни вероизповедания – християнство, ислям, юдаизъм, шинтоизъм, будизъм и хиндуизъм.

„Според мен любовта е вяра, а вярата е религия. И ако човек не може да обича, значи той не вярва. Тези авторски портрети, тип модни скици, пресъздават моята интерпретация за духовна и физическа красота на жените от различни религиозни общности. Колекцията се казва “She who prays” и представя ролята и мястото на жената в религиозния свят на нашето съвремие. Опитах да представя дамския национален костюм на отделните общности. Всяка от скиците носи закодирано моето послание за толерантност и религиозна хармония към бъдещето поколение. Моделите ще бъдат принтирани върху текстилни маски, които ще се продават с благотворителна цел“, разказа за „Уча в Пловдив“ Венета.

Певицата Аглея Канева от НУМТИ „Добрин Петков“ ще изпълни незабравим хит на Джуди Гарланд, какти и песента „Слънце, мило мамино“. След това, заедно със съученика си от Музикалното училище – перкусиониста Александър Вичев, ще направят премиера на пиесата „Фейс то фейс“. Александър, който вече се радва и на международно признание, ще свири на пет барабана.

Неправителствената организация„Бриджес“ се занимава с междукултурен и междурелигиозен диалог и е част от глобалната мрежа United Religions Initiative, обединяваща усилията на 1100 организации от 108 държави.