„Възпитаваме у нашите деца не само уменията на 21 век, а непреходните ценности, които се коренят в българския фолклор“, обърна се към препълнената зрителна зала на Дома на културата директорът Славка Щерева

150 таланти завладяха сцената на Дома на културата „Борис Христов“ снощи, където се състоя зимният концерт на СУ „Любен Каравелов“. В продължение на час и половина зрителите, препълнили залата, аплодираха музикантите и певците, които представиха изпълнения от различни фолклорни области.

Началото бе дадено от народния хор с диригент Мария Найденова. Момичетата, със свещ в ръка, изпяха акапелно „Тебе поем“ по музика на Борис Христов. Градуса на настроението повдигна гайдарският оркестър, носител на редица първи награди. Негов ръководител е Боян Атанасов, който е бивш ученик на училището. Начело на повечето от школските формации стоят именно някогашни възпитаници на СУ „Любен Каравелов“, които, след като се дипломират, решават да се върнат като преподаватели, горд е директорът Славка Щерева. Сред тях е и Катя Башева, под чието диригентство младите дарования изпълниха „Забола е Милка“.

„Избрали сме верния път към сърцата на децата чрез нашия фолклор. Вярваме, че по този начин разширяваме възможностите им за себеизразяване“, обърна се към публиката водещата на концерта Чайка Милушева – начален учител, а след това представи тамбурашкия оркестър, формиран от петокласници и шестокласници, който изпълни ръченица.

Солово прозвучаха „Стуян си сватба направи“, „Стоян на мама думаше“, „Ти кога видиш, любе ле“ в изпълнение на Мелек Ерен, Мария Панева и Аделина Налбантова. Момичетата са носители на многобройни награди и на стипендии на МОН. Вокалната група на Виолета Щерева пък пренеса публиката в Родопите, а финалът бе поставен от изпълнение на фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“ и „Заигра се голямо хоро“. Само за миналата година формацията е носител на 50 призови места от конкурси и фестивали.

„Възпитаваме у нашите деца не само уменията на 21 век, а непреходните ценности, които се коренят в българския фолклор“, обърна се към публиката, директорът Славка Щерева. И припомни, че всички ученици от 1 до 12 клас изучават българска народна музика.