Невероятният пианист от Музикалното училище спечели международно отличие от серията „Велики композитори“

 nikolay-marinov-photo

Първа награда от Международния музикален онлайн конкурс „Майстори на концертния жанр“ завоюва 15-годишният виртуоз от Музикалното училище Николай Маринов. Детето чудо, както наричат Ники заради невероятните му музикални постижения, отнесе отличието в четвърта възрастова група – от 14 до 16 години,  в рамките на серията световни конкурси „Велики композитори“ .

Ученикът на Светлана Косева е награден за изпълнението си на „Концерт за пиано и оркестър No.2 в сол – минор“ на Сен-Санс с Пловдивска филхармония, под диригентството на Мартин Пантелеев. Симфоничният концерт е във връзка с 80 години от рождението на именития български диригент Месру Мехмедов.

Това е третото призово отличие за изпълнението на този концерт в рамките на една година. През юли  тези година Николай Маринов получи  първа награда на конкурса American Protege International Concerto Competition в своята трета възрастова категория, както и специалната награда на журито. Наградата не е задължителна в регламента на конкурса и се връчва само на един участник, по преценка на комисията. В случая е връчена на Николай измежду всички участници от всички възрастови категории, на всички солистични инструменти, т.е. около 600 участници от цял свят.  След този невероятен успех Ники е поканен да участва в концерт в Карнеги Хол. Два месеца преди това той отново бе класиран на първо място в конкурса ” Young Artist Concerto Competition” – Tексас, САЩ, което му даде право да изпълни концерта Сен- Санс No.2 с Тексастката филхармония=

По покана на Сливенската филхармония същият концерт ще бъде представен в Сливен, на 17 ноември.

Николай е ученик в девети клас но списъкът с награди, майсторски класове и самостоятелни негови концерти е достоен за биографията виртуоз с международна кариера.