Борис Биков впечатли авторитетното жури с изпълненията си в категория “Млад солист” на Международния клавирен конкурс

Престижното второ място на Международния клавирен конкурс, организиран от Асоциация „Пиано Порта Каели” и Националната консерватория в Ница, спечели 14-годишен талант от Музикалното училище в Пловдив. Борис Биков впечатли журито на 11-то издание на конкурса в категория „Млад солист”. Участниците в  него преминават през три нива – селекция по предварителни записи,  солово изпълнение на произведения пред журито в Ница, а на финала изнасят концерт с Филхармоничния оркестър на Ница.

Над 100 пианисти са влязли в творческата надпревара тази година по данни на артистичния директор Гилбърт Сан Пиетро ди Монте Росо. Прецизното международно жури от музикални експерти от Франция, Мароко, Румъния, Полша, Китай, Япония, Италия, Грузия, Швейцария и Англия оценявало представянето на кандидатите. До финала в категория „Млад солист“, който се състоял в аудитория „Джоузеф Косма“ на Консерваторията с капацитет 730 места, са били допуснати двама кандидати, единият от които Борис. На неговото изпълнение присъствали представители от 25 музикални консерватории от цял свят. Пловдивският 8-класник, възпитаник на Светлана Косева, спечели второ място при непресъдено първо.

Борис Биков е стипендиант на „Ротари клуб Пловдив“, удостоен е с учредената на името на Атанас Чаушев стипендия за талантливи деца. Носител е на наградата на диригента маестро Миша Дамев в категория “Изкуство” на Седмите годишни награди на Фондация “Енчо Керязов”. Член е на Клуб 2016 и на Клуб 2017 на Фондация „Димитър Бербатов”. Печелил е основна стипендия по проект „1000 стипендии“.

Само преди месец той се завърна от Италия, където спечели първо място в категория 13-15 години в Международния конкурс за класически изпълнители „Open International Auditions“2018“. Той бе удостоен от журито с плакет за артистично изпълнение и с много покани за участия в конкурси в Русия, Казахстан и Италия през 2019г. Организационният комитет, в отворено писмо-сертификат, благодари на Светлана Косева за принос в сферата на международните отношения между страните в областта на културата, за дейността й по приобщаването на младите творчески поколения към изкуството посредством участия в международни конкурси и фестивали.