Една пета от седмокласниците не са подали заявления за участие в класирането, сочат данните на Регионалното управление на образованието

Руската и Английската гимназия за поредна година се оказват най-желаните училища от пловдивските седмокласници, сочат данните от първо класиране. 1370 ученици са посочили като първо желание английски в ЕГ „Иван Вазов”, а с един по-малко са желаещите да учат същия език в ЕГ „Пловдив”. Английският е най-предпочитан и в Хуманитарната гимназия, където е поискан от 1177 кандидати. Над 1000 седмокласници са заявили испански и немски в двете елитни гимназии. Над 800 предпочитат италиански в Руската, английски във Френската, „Митническа и данъчна администрация” в Търговската. Сред специалностите, посочени от най-много кандидати, са системното програмиране и математика с английски в Математическата, „Икономика и мениджмънт”,  „Икономическа информатика”, „Съдебна администрация” и „Банково дело” в Търговската, приложното програмиране и компютърната техника в Професионалната гимназия по електротехника, френският във Френската.

Най-високият бал е за момичета с английски в ЕГ „Пловдив” – 495, а на второ място е за момичета с английски в Математическата гимназия – 494. В топ 5 е немският за момчета в ЕГ „Иван Вазов” – 490. 485 е максималният бал за момчета с английски в МГ, а с бал 480 е първото прието момиче с немски в Английската.

За най-желаните училища и паралелки балът не пада под 400, каза Рангел Райчев – председател на приемната кампания за гимназиите. Минималният в ЕГ “Иван Вазов” е за момичета с немски – 427, а за момчета -376. Последното прието момиче в Английската с английски е с бал 419, а с немски – 431. Минималният за момчета с немски е 398, а за английски – 379. В Математическата най-ниският бал е 390.500 за момичета с английски

По данни на Регионалното управление на образованието подадените заявления за участие в първия етап за прием в гимназиите са 4748. 38 на сто са предпочели да кандидатстват онлайн, а останалите са заложили на класическия вариант – документи на хартия. Приетита по първо желание са 2548 в 1129 профилирани и 1419 професионални паралелки.

938 от седмокласниците обаче не са внесли заявления, което прави близо една пета. 178 са останали извън класирането, тъй като са посочили ограничен брой желания и балът не им е стигнал,за да попаднат в списъците на приетите, уточни началникът на РУО Иванка Киркова. Тя поясни, че ще бъдат изпратени писма до кметовете на общините от областта с поименни списъци на неподалите документи, за да подпомогнат издирването им. Основната от причините е незаинтересованост на родителите или неумения за работа с платформата, както и пропуснати срокове.

Записването на приетите от първия етап е от 4 до 6 юли. Седмокласниците, които искат да пробват да се класират за по-горно желание, подават документи за участие във втори етап в училището, в което са приети. Мястото им се пази, но след второ трябва да се запишат, за да не го загубят.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.