Висшето образование е пример за сфера, която се реформира, каза министър Красимир Вълчев при подписване на споразумение със Съвета на ректорите и синдикатите в системата

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев подписа днес Споразумение със Съвета на ректорите на висшите училища, Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ и синдикат „Висше образование“ към КТ „Подкрепа“.

В споразумението е заложена 300 часа минимална преподавателска норма.

„Заплатите ще се получават пропорционално на изпълнената норма”, заяви министърът и подчерта, че бил изненадан, че имало преподаватели, които получават заплата, без да имат часове.

По думите му системата е натрупала репутационен проблем заради масовизацията на приема и нерационалното търсене на специалности заради самата диплома. Това довело до учене от сесия на сесия.

„Най-важното е да обезпечим системата на висшето образование и най-добрите студенти да стават преподаватели”, заяви Вълчев.

Един от начините за това е регламентирането на минимална заплата за асистентите в университетите в размер на 1300 лева. 1400 е сумата, която се предлага за главен асистент,  1500 става минималната за доцент, за професор – 1600.

„С това споразумение казваме, че всяко висше училище ще оптимизира вътрешните си структури и ще премахне губещи специалности (без да броим защитените), ще намали числеността на административния персонал, на академичния състав между 65 и 68 и над 68 години, ще  увеличи текущите задачи към студентите и ще осигурява повече лабораторна заетост”, каза министърът и добави, че висшето образование е пример за сфера, която се реформира.

Председателят на Съвета на ректорите и ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков посочи, че това споразумение в резултат от реформите от последните 6 години. Той посочи, че не във всички висши училища има проблеми, но репутацията на системата зависи от всяко от тях.

Председателят на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ доц. Лиляна Вълчев посочи, че без да бъдат приетите през февруари промени в Закона за висшето образование споразумението е няма как да бъде факт.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.