wef-plakat

Втората международна конференция, организирана от фондация “Световен образователен форум България” и Община Пловдив, съвместно с Министерството на образованието и науката ще се състои на 2 и 3 юни в хотел „Империал”. Темата – “Образователната система през 21 век – иновативни подходи за качествено образование” – е посветена на необходимостта от промени и иновации в областта на образованието.
Сред 130-те регистрирани участници са университетски преподаватели, експерти и представители на Регионални инспекторати и общини, директори на училища и детски градини от всички области на България, обединени от идеята да градят общността от лидери в образованието.

Сред специалните ключови говорители са зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, Стефан Стоянов – зам.-кмет на Община Пловдив, която е основен партньор по проекта “Иновативни училища”.

За откриването на форума пристига д-р Лидия ван Рийтшот – директор на Световен образователен форум, която е била директор на иновациите в Холандското министерство на образованието и правителствен съветник на министъра на образованието. В момента е председател и на борда на гуверньорите на Международната Монтесори асоциация.
Сред лекторите са д-р Кристофър Хауърд – Председател на “Световен образователен форум Великобритания”
и  Мария Гайдарова – Председател на Световен образователен форум България.

Чуждестранните представители на академичната общност са Брайън Кларк – представител на Университета Уорчестър – Великобритания, и д-р Хауърд Смит от Колумбийския университет, Ню Йорк, който ще се включи дистанционно.

В конференцията ще взимат участие университетски преподаватели, експерти и представители на Регионални инспекторати и общини, директори на училища и детски градини от всички области на България. В двудневната програма са включени поредица от презентации на български и чуждестранни лектори. Участниците ще работят по различни теми в отделните панели: “Образователната система през 21 век  – предизвикателства и необходими промени”, „Иновативни подходи за качествено образование” Представяне на добри практики от участници в конференцията, „Професионално сътрудничество и партньорство”.

Заложени са уъркшопи „Развитие на умения на 21 век в класната стая” и „Ролята на училищния лидер за прилагане на иновативни методи”. Предвидено е посещение на училища за наблюдаване на успешни модели на обучение.