Олимпийски шампиони уважиха учредяването на клуба по повод 75-годишнината от създаването на Спортно училище „Васил Левски“

„…Ще прославяме имената на докосналите се до олимпийския огън, ще тренираме, ще се учим и ще се състезаваме, винаги и на олимпийски игри, уважавайки и следвайки принципите на честната игра, без допинг и без наркотици, в истинския дух на спортсменството, за славата на спорта и честта на нашите отбори“, изрекоха днес в един глас 13 млади състезатели от Спортно училище „Васил Левски“, които поставиха началото на клуб „Олимпизъм и нравствено възпитание“. Клетвата бе произнесена на български и английски език. Инициативата даде старт на поредицата събития, с които ще бъде отбелязана 75-годишнината на училището.

На поканата да станат съпричастни към учредяването се отзоваха Йордан Йовчев – първият гимнастик, участвал в шест олимпийски игри в историята на спорта, олимпийският златен медалист (гребане) и зам.-кмет по спорт и младежки дейности Николай Бухалов, олимпийският вицешампион по волейбол Каспар Симеонов, президентът на Българската федерация по спортна гимнастика и носител на сребро от олимпиадата в Атланта през 1996 г. – Красимир Дунев, олимпийската медалистка от Сеул – 1988 г. – Магдалена Георгиева (гребане).

Директорът Ружка Генова поясни, че новата организация е създадена изцяло за ученика, за изграждането му като достойна личност и че бъдещите членове следва да носят в себе си олимпийския дух и да следват олимпийските принципи.

„Когато виждам тази невероятна сплав от минало, настояще и бъдеще, съм горда, защото великите спортисти, възпитаници на нашето училище, са тук, за да дадат стимул, да бъдат пример и да насърчат учениците“, каза Генова, която получи като подарък от зам.-председателя на Националната олимпийска академия Емилия Витанова олимпийското знаме и флаг „Честна игра“. Тя връчи и поздравителен адрес от името на Национална спортна академия.

Клубът, който ще бъде ръководен от преподавателя по теоретични дисциплини Елена Петрова, получи днес и първото си дарение от Емил Гроицов – бивш възпитаник на Спортното училище като състезател по академично гребане. Тук той е открит като талант от Методи Черпоков и се озовава на 24-тите олимпийски игри в Сеул през 1988 г. Там участва в щафета и заема пето място. Гроицов донесе почетната си грамота с подписа на Хуан Антонио Самаранч и медал за участие, които ще намерят място в музейната експозиция с отличия на СУ „Васил Левски“.

По повод 75 години от основаването на училището са засадени 75 дръвчета в двора, за които ще се грижи всяка от паралелките.

Директорът Ружка Генова награди ученици, завоювали отличия през първата половина на 2023 г. Новоучредената награда „Носител на олимпийски ценности“ бе присъдена на Еуджениу Караиванов от 11 г клас за постижения в сферата на науката, изкуството и спорта. Той е автор на портрети на училищния патрон Васил Левски, които са били подарени на официални лица, присъствали на тържествени събития.