DSCF6011

13 пловдивски номинации ще се състезават за приза “Студент на годината”, обявиха организаторите от Националното представителство на студентските съвети. Те трябва да докажат постигнати резултати в научната, културната, спортната и други дейности на национално и международно ниво. Жури от водещи експерти от всички области на образованието ще определи общо дванадесет награди в съответните области, както и призове за най-добър чуждестранен студент в България и Студент на годината 2015. От пловдивските висши училища най-много предложения – 3, е дал Медицинският университет. ПУ, УХТ и Европейското висше училища по икономика и мениджмънт са направили по две предложения. Останалите са с по едно. Церемонията е на 11 декември в НДК.

Студентският празник  на 8 декември се чества в България от 1916 г.  Всъщност това е денят на Св.Климент  Охридски по стар стил на календара, считан за покровител на българското висше образование.

От 1916 г., в резултат на официалното приемане на Григорианския календар в България, годишният празник на Софийския университет се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 25 ноември. Така с годините най-старото и престижно висше учебно заведение в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите. Първоначално денят бележи щурмуването на университета в Прага от нацистка Германия на 17 ноември 1939 г. Нахлуването в чешкия университет е предизвикано от демонстрации срещу убийството на Ян Оплетал и окупацията на Чехословакия, както и убийството на 9 студентски лидери, над 1200 студенти, изпратени в концентрационни лагери, и затварянето на всички чешки университети и колежи. На 17 ноември 1973 г. Атинският политехнически университет стига до кулминация в бунта срещу Гръцката военна хунта. С борбата си срещу наложената диктатура в страната студентите стават мъченици и предвестници на премахването на диктаторския режим. Така 17 ноември остава в историята като Международен ден на студентската солидарност. Денят се чества като празник на мултикултурализма, разнообразието и сътрудничеството между студентите по цял свят.

През 1962 г. празнуването на “Студентски празник – 8 декември” е възстановено. На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища у нас обявява 8 декември за неучебен ден и празник на българските студенти.

Hяĸoи cтyдeнти cвъpзвaт дaтaтa 8 дeĸeмвpи и cъc cмъpттa нa Джoн Лeнън. Toгaвa, пpeз 1980 г., ocнoвaтeлят нa “Бийтълc” e cмъpтoнocнo paнeн oт пoчитaтeля cи Mapĸ Чeпмън, нa ĸoгoтo няĸoлĸo чaca пpeди тoвa Лeнън e дaл aвтoгpaф.